01.02.2016

Трябва да се разсеят масовите заблуди относно присъединяването към еврозоната.

Трябва да се разсеят някои масови заблуди относно влизането на България в еврозоната. Това каза в предаването "Преди всички" заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков. В контекста на намаляващата подкрепа на обществото според него трябва да се ускори подготовката за по-скорошно присъединяване на страната ни към еврозоната:

Разходите и загубите ги консумираме от самото въвеждане на валутния борд през 1997 година, т.е. поемаме жилото, без да поемаме меда.

Според Бранков една от масовите заблуди е тази по какъв курс ще се осъществи присъединяването. Той обясни, че курса, по който това трябва да стане, е настоящият валутен курс и това е записано в договора за присъединяване на страната ни към ЕС.

Относно опасенията от евентуално поскъпване на живота след влизането в еврозоната, Бранков поясни, че при трите прибалтийски републики, които последно се присъединиха към валутния съюз през паричен съвет, не е било наблюдавано такова поскъпване и открои положителни тенденции след присъединяването.

Димитър Бранков припомни, че освен голям брой реформи и подготвителни действия, които трябва да се извършат по пътя към влизане в еврозоната, е необходимо още определянето на целева дата и осигуряването на външна подкрепа.

Още за позицията на бизнеса по присъединяването към еврозоната чуйте в звуковия файл.

Дата: 01.02.2016

Източник: БНР

Прочетено: 1949