03.02.2016

Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара, в студиото на „Още от деня" за присъединяването на страната ни към еврозоната.

Гост в студиото на „Още от деня“ беше Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара, за да говори за присъединяването на страната ни към еврозоната.

„Стопанска камара излезе с една позиция, която настоява за простички неща, за повече информираност на обществото. Царят масови заблуди по отношение на присъединяването и ефектите от него. Включително и грамотни експерти и икономисти имат съмнения по начина или по валутния курс, по който България ще се присъедини към еврозоната. А той е този, който е записан по договора за присъединяване на страната към Европейския съюз“, каза Бранков.

„Втора голяма заблуда са очакванията за една хиперинфлация едва ли не. Дават се примери с Гърция, с Германия дори – за двукратен ръст на цените, но не се прави важното уточнение, че това не са страните налози за България“, продължи той.

Бранков уточни, че страните, с които можем да се сравняваме са последните три страни, които са се присъединили към ЕС – Естония, Латвия и Литва.

„Аз съм донесъл справки за трите страни. Първо – няма това, с което се плашат много хора – двукратен ръст на цените. Има един ръстове на цените, които са съпоставими с инфлацията в България от последните 3-4 години. Второ – имаме значителен ръст на частното потребление. Трето – има ръст на брутния продукт, изобщо показателите им са по-добри от тези на българската икономика в последните четири години. Те също преживяха т. нар. „имотен балон“. Знаете, че се влошиха отношенията им с Руската федерация, но влизането в еврозоната помага за една по-лесна адаптация в тази турбулентна среда“, обясни той.

„Важното, което трябва да се каже за това постановление е, че е определен един координационен съвет, начело с министъра на финансите, казано е, че трябва да бъде определена целева дата за влизане в „чакалнята“ – ИЕРЕМ 2 – за влизане в еврозоната и един национален подготвителен план“, каза Бранков.

ВИДЕО

Дата: 03.02.2016

Източник: бнт

Прочетено: 2456