24.02.2016

"Тези работници са по-лоялни от привлечените отвън", казва президентът на Германо-българската индустриална камара

Тим Курт е изпълнителен директор на “Аурубис България” и президент на Германо-българската индустриална камара. Роден е през 1967 г. в Бремен, Германия. Той е специалист по логистика от Университета по приложни науки във Фрийдберг, Германия. В “Норддойче Афинери” (предишното наименование на “Аурубис”) започва работа през 2006 г. и до месец юли на 2014 г. е вицепрезидент “Корпоративна логистика”. Допълнителено в периода 2009- 2013 г. заема и корпоративната функция мениджър “Иновации” на концерна. Участвал е в реализацията на множество проекти на групата, някои от които и в България.

- Г-н Курт, можете ли да обясните с две думи какъв е смисълът от дуалното обучение както за бизнеса, така и за работника ученик?

- С две думи дуалното обучение дава предимство както на бизнеса, така и на човека, който се обучава. А освен това носи и ползи за държавата. Предимството за бизнеса е, че получава квалифицирана работна ръка както за компанията, така и за целия сектор. Защото, когато обучаваме един работник, ние не го обучаваме само за нас. Един механик може да работи както при нас, така и в друга компания от сектора. А и работникът е подготвен така, както трябва, за да носи полза, защото по тази система бизнесът обучава именно хората, от които има нужда. Приемът за обучение на дуалните ученици от компаниите става на база техните прогнози и нужди, така в края на училището нямаме работник, от когото никой не се нуждае, а такъв със сигурна работа и бъдеще. А това пък е ползата на самия ученик. Това, естествено, носи ползи и за държавата, защото намалява безработицата и социалните разходи за безработните.

- Ако погледнете счетоводно на парите, които инвестирате, и това, което получавате от един дуален ученик, заслужава ли си инвестицията?

- Определено да. Ако погледнем по този начин, голямата инвестиция е в първата година на обучението. От втората година дуалният ученик носи повече полза за бизнеса. Докато в първата година този човек се запознава с работата, трябва да се полагат грижи за него, то през втората вече може самостоятелно да работи по свои задачи и проекти и да е полезен за компанията.

- Беше споменато, че много големи мениджъри в Германия и Швейцария са започнали кариерата си като дуални ученици. В “Аурубис” има ли такава практика?

- Повечето от мениджърите са преминали през дуалното обучение.

- Имате ли набюдение дали този вид работници са по-лоялни към фирмата?

- Започвайки от ниско ниво, очакванията към теб не са толкова високи. И тези хора влизат плавно в компанията, докато за привлечените отвън стресът е по-голям и заради по-големите очаквания. Така реално дуалните ученици се превръщат в част от фирмата, а и са по-важни от привлечените отвън.

 

Дата: 24.02.2016

Източник: в. 24 часа

Прочетено: 2346