24.02.2016

Илия Келешев от Българска браншова камара-машиностроене и Томчо Томов от Българска стопанска камара в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Подходът за прием на учениците в средното образование е голям проблем за професионалното обучение, който се подминава от години. Ако сравним сумите, които се изразходват там, с учениците, които се реализират след това в България, може да се окаже, че тук образованието е много скъпо спрямо редица други страни. Дуалното обучение като цяло няма да може да реши целия проблем с кадрите, специално в машиностроенето, защото, за да се вгради то, трябва да има необходимият брой ученици в съответната паралелка, а техническите специалности не са особено привлекателни. Това коментира Илия Келешев от Българска браншова камара-машиностроене в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. 

Има проблеми, които не бива да бъдат пренасяни в дуалното образование, заяви Томчо Томов от БСК. Сред тях са физическият недостиг на деца и фактът, че мрежата от професионални гимназии не съответства на потребностите на регионалната икономика. Според него е време да се навлече в дълбочина относно начините за прилагане на дуалната система на обучение у нас и да се изяснят нормативните въпроси, тези, свързани с т.нар. наставници и създаването на фондове по региони, които да подпомагат системата.

Вижте целия разговор във видеото.

Дата: 24.02.2016

Източник: Bloomberg TV Bulgaria.

Прочетено: 2345