17.03.2016

Бизнесът има нужда от средни специалисти.

За 10 години учениците от професионалните гимназии са намалели с близо 25%. Това заяви по време на дискусия за развитие на дуалното обучение в България Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара. Форумът бе организиран от Института за икономическа политика и фондация "Ханс Зайдел".


Томов посочи, че най-големият проблем пред професионалното образование е липсата на интерес към него от страна на учениците. "В последните години се закриват професионални гимназии заедно с техните бази, закриват се паралелки. В същото време се създават паралелки с рекламна цел - да привлекат ученици, които обаче не съответстват на нуждите на местната икономика", каза Томов. Сериозен проблем представлява застаряването на учителите, които работят в професионалните гимназии. Техните компетенции не отговарят на реалните потребности на бизнеса.

Томов бе категоричен, че професионалните гимназии са основният губещ по отношение на интереса на учениците. Той заяви, че според проучване на Българската стопанска камара (БСК) едва около 18,5% от работодателите имат информация за въведеното наскоро в нормативната уредба дуално обучение. Според него не е лошо да се помисли за отделен закон за дуалното обучение. Той бе категоричен, че фигурата на наставника е нова професия и освен практически умения в менторство, той трябва да има и определени педагогически компетентности.

 

Дата: 17.03.2016

Източник: в. Труд

Прочетено: 2419