12.04.2016

БСК и Индустриален клъстер "Аерокосмически технологии, изследвания и приложения" организираха дискусия на тема “Индустрия в космоса – реалност за България” по повод 12 април - Международния ден на авиацията и космонавтиката.

България е лидер в областта на публичното мнение в Европа в подкрепа на инвестициите за изследване на космоса.

Това показва изследване на Евробарометър, цитирано от Веселин Василев, изпълнителен директор на Индустриален клъстер „Аерокосмически технологии, изследвания и приложения” по време на работна дискусия “Индустрия в космоса – реалност за България” в Българска стопанска камара.

Василев отбеляза, че България вече е асоцииран член на Европейската космическа агенция, която е независима агенция на европейските държави, в която членуват и страни като Канада, Швейцария. „Тя е изпълнителният технологичен орган, който разпределя на година около 3,5 млрд. евро по търгове към индустрията”, обясни Василев.

По думите му, това е бизнес нишата, която доскоро е била затворена за България. Като асоцииран член от тази година български фирми ще могат да участват в този пазар на големи научни проекти. България плаща за асоциираното си членството с 1,2 млн. евро на година, като 90% от тази сума се връща към българските фирми.

„Това е вид израз на държавната политика за развитие на национална икономика на иновациите и стратегията за интелигентна спецификация. Така че българските фирми, получавайки поръчки от Европейската космическа агенция, подкрепени от държавата излизат на пазара за 3,5 млрд. евро”, заяви Василев.

Той посочи, че от тази година български фирми и научни институти могат да кандидатстват с приложни проекти към Европейската космическа агенция. „Ние апелираме бизнесът да се включи активно”, заяви Василев.

По думите му, голямото предизвикателство е да се привлекат фирми, които смятат, че нямат нищо общо с космоса, тъй като дори производството на един по-специфичен болт може да бъде част от тези технологии. „Всички могат да участват в космическия бизнес”, заяви Василев. Според представените от него данни възвръщаемостта на инвестициите за бизнеса са в рамките на 400%.

Европейските програми „Коперник” и „Галилео” задават перспективите за кандидатстване.

„България има огромен потенциал, не бива да смятаме, че той е съществувал в миналото, той съществува в момента и на тази база стъпваме”, заяви Василев.

Той заяви, че страната ни има две космически програми, което е огромен успех за страната ни и визира полетите на двамата ни космонавти Георги Иванов и Александър Александров.

„Те са върхът на пирамидата – индустриална и научна”, коментира директорът на CASTRA.

България има разработени като технологии от преди 30 години иновациите, които сега се внедряват. „Нека да помислим за това наследство, което може да се претвори лесно”, апелира Василев.

Страната ни е трета по производство на космически храни, които намират приложение не само в космоса, но и при бедствия и аварии. „В момента имаме много нови малки и средни предприятия, които поемат развитие в областта на електрониката, комуникационни и информационни технологии, автоматика, роботика, безпилотни системи. Потенциалът е наистина съществен”, коментира още Василев.

„Има уникални български постижения в областта на високоскоростните спътникови комуникации”, коментира още той.

Дата: 12.04.2016

Източник: news.bg

Прочетено: 2851