Дата: 03.05.2016

Източник: Investor.bg

Прочетено: 872

Средно за година в България нас има почти 5 хиляди души, осъдени за данъчни престъпления. Това е малко позната статистика, но тя е плод на съвместните усилия между Националната агенция по приходите (НАП) и прокуратурата. Това заяви говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров в ефира на bTV.

Той разкри, че Националната агенция за приходите прави ежемесечни проверки на имущественото състояние на някои граждани.

„Където има несъответствие – човекът е декларирал минимална заплата, а притежава къща с басейн, правим ревизия, включително и на платените данъци за последните пет години. При несъответствие започва наказателно преследване“, поясни говорителят на НАП.

Бъчваров посочи, че НАП налага административни санкции и глоби, но престъпления като източване на ДДС, организирани престъпни групи и схеми изискват наказателна репресия.

Репресията е скъпоструващо занимание и струва пари, отбеляза той. По негови впечатления и в европейските данъчни системи, и по света данъчните системи работят добре, когато има доверие в обществото.

Росен Бъчваров припомни, че днес, 3 май, е последният ден за подаване на данъчни декларации.

„За тези, които все още не са подали декларациите си, могат да отидат клон на НАП, откъдето да си вземат персонален идентификационен код. Така ще удължат срока си до полунощ”, поясни Бъчваров. Става въпрос за около 15 хил. души, които все още не са подали данъчните си декларации.

Санкцията за неподадена декларация е 500 лв., а за допусната нарочна грешка при декларирането – до 1000 лв.

По думите му спазването на закона се превръща във все по-масова практика у нас.

Тази година една трета от всички декларации са подадени онлайн. Забелязват се положителни тенденции – броят на подалите се е увеличил с 4%, а на тези онлайн – с около 30%”, отчете Бъчваров.

По думите му от НАП са изискали от българския партньор в разкриването на Панамските документи съдействие и информация за българските граждани, чиито имена са попаднали в изтеклите документи. От там ги препратили към централата на Международния консорциум за разследваща журналистика във Вашингтон, откъдето все още очакват информация.

Въпреки това от приходната агенция са започнали проверка по тези имена, които вече бяха разпространени в медиите като свързани с панамските документи.