Дата: 19.04.2016

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 1407

Инспектори на Националната агенция за приходите (НАП) започват проверки на фирми, собственици на 5500 луксозни автомобили, посочени от тях като служебни активи, които се използват единствено за служебни цели, съобщиха оттам.

Инспектори на Националната агенция за приходите (НАП) започват проверки на фирми, собственици на 5500 луксозни автомобили, посочени от тях като служебни активи, които се използват единствено за служебни цели, съобщиха оттам.

Данните на приходната агенция сочат, че всички автомобили са на висока стойност от престижни марки, но компаниите не са отчели никакво лично ползване на лимузините от началото на годината до момента.

В хода на проверките ще се проследи какъв е пробегът на возилата и дали има надлежно счетоводно отчитане на движението на колите, допълват от НАП. Ако не може да бъде доказано с документи и счетоводни записи ползване единствено за служебни цели, на компаниите ще бъде начислен ДДС за личната употреба.

В НАП вече работят и по подбора за проверка на компании, регистрирани по ДДС, в чиито активи има множество и на висока стойност превозни средства и недвижими имоти, за които не се отчита никакво лично ползване, включително имущество на лизинг. Фирмите могат да посочат в ДДС документите си, които ще подадат пред НАП пропорцията, в която използват фирмени активи за лични нужди.

"Компаниите имат шанс сами да декларират дължимия данък за лично ползване, това е много по-удобно и ефективно в сравнение с процедурата по ревизия. НАП има достъп до много информационни бази, включително тези на КАТ и за пробега на автомобилите при годишните технически прегледи. Почти винаги тази информация не съвпада със счетоводството на фирмата“, каза по повод на започващите проверки директорът на дирекция "Контрол“ в НАП Васил Панов.

 

"Ревизорите на приходната администрация засега няма да изследват т.нар. непарични доходи на собственици и служители на фирмите от гледна точка облагането с данък върху доходите и осигурителни вноски преди да бъдат приети очакваните промени в данъчното законодателство, които третират тези въпроси", съобщиха оттам. Финансовото министерство обеща да въведе специален корпоративен данък върху разходите в размер на около 17%, който ще се удържа от заплатата на служителите, но ще се внася от работодателя. Промените обаче още не са приети.

НАП до момента не е обявила официално събраните постъпления от данък "уикенд". По информация на в. "Сега" за първия месец, в който фирмите декларираха удръжката - март, в хазната е постъпила пренебрежима сума – едва около 1.3 млн. лв. За сравнение МФ очаква по около 10 млн. лв. приход от данъка месечно до края на годината.

Междувременно МФ чака да получи разрешение от Европейската комисия за дерогация на директивата за ДДС, така че разрешеният данъчен кредит при покупката на някои фирмени автомобили да бъде 50%. Така няма да е нужно да се води отчетност в кой момент возилото се ползва за служебни нужди и в кой – за лични.