17.11.2016

Има две положителни неща - около 270 млн. ще се увеличи буджетът на НЗОК и има малко увеличение на средствата да извънболничната помощ, каза в "Нещо повече" Григор Димитров от БСК.

Бюджетът означава политика и би трябвало да се каже какви цели ще бъдат постигнати, след като се дадат 3 млрд, посчерта Димитров.

Отново се цели само да покрият разходите от миналата година с малко увеличение. Ако не се преструктурира самата система, това ще означава, че ще продължим да си доплащаме така, както сме го правили досега

Освен това средствата, които се отделят, са и за покриване на задълженията на болницата. Има и масова практика за прехвърляне на средства от година в година. Така приет бюджетът, без промени в самия модел на здравеопазването, означава, че ще бъдем същото положение.

Около 50 на сто от бюджета са за болнична помощ. В другите европейски страни са 30 на сто. Само 13 на сто са за профилактика и извънболнична помощ. В ЕС  са над 25 на сто. Т.е. пак ще даваме пари за болници, а не за превенция.

В сравнение с ЕС разходите за лекарства са два пъти по-високи. Бюджетът трябва да бъде структуриран така, че да има определени политики и да се постигат определени цели, подчерта Димитров и допълни:

С тазгодишния бюджет отново не се предвиждат реформи в социалното осигуряване за повишаване на ефективността на средствата. Няма никаква реформа в инвалидните пенсии. Повече от 460 000 са хората, които получават инвалидни пенсии. Но се знае, че имаме деформации на механизма на отпускане на такива пенсии .Дори 10 на сто да спестим, това са 130 млн.

 Цялото интервю с експерта чуйте в звуковия файл.

Дата: 17.11.2016

Източник: БНР

Прочетено: 17946