25.01.2017

Зам.-председателят на БСК Камен Колев в предаването "Бизнес старт" на тв. Bloomberg

Тв. Bloomberg, Бизнес старт, 25.01.2017

Увеличават се разходите за труд на работодателите. България е лидер по ръст на разходите за труд с 8% при средно под 2% за ЕС. Икономическият растеж е добър - над 3%, но преките чуждестранни инвестиции, които са лакмус за икономиката са с лоша структура. Това каза заместник председателят на Българска стопанска камара (БСК) Камен Колев в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

България вече е достигнала етап, в който политическите сътресения не влияят толкова драматично на икономическия живот, въпреки че политическата несигурност "си стои, като риск", но към момента новите избори се възприемат, като нормален политически ход. Доста правителства се смениха, каза гостът.

"Това което се вижда е, че икономическият растеж е добър - над 3%. Има някои неща в бизнес климата, които трябва да се подобрят с цел привличане на преки чуждестранни инвестиции, които са паднали с около 30% и са на минимум. ПЧИ, които са лакмуса на една икономика, имат лоша структура. Около половината евроинвестиции са просто дългове, които след време дъщерните компании в България ще върнат към компаниите майки в чужбина. Като структура не гарантират дългосрочна устойчивост на растежа от гледна точка на ПЧИ".

Трябва да се подобрява административното обслужване и регулациите за бизнеса, подчерта Колев.

"Един основен проблем е, че в бюджета се събират изключително много средства за регулации, които държавата администрира. Това са приходи от такси, които са десет пъти по-големи, отколкото например в Словения. Трябва да се спазва принципа, който е и законов, но явно се нарушава, че таксите върху административните услуги трябва да отговаря на разходите, които администрацията прави, а не да се генерира печалба, защото по този начин се оскъпяват услугите".

Увеличават се разходите за труд на работодателите. България е лидер по ръст на разходите за труд с 8% при средно под 2% за ЕС. Това ще затрудни тези предприятия, които произвеждат при ниска добавена стойност.

Заплатите ще растат. Предполагам, че тази година ще надхвърлят 1000 лева като средна заплата.

Има ли известен напредък по отношение на размера на събираните такси? Какъв ще е ефектът за бизнеса от управление на служебно правителство, което ще е на власт около два месеца? Какъв ще бъде ефектът на Brexit върху българската икономика? Как ще се отрази забавянето на икономиката на Европа в сравнение със САЩ и Япония?

Вж. ВИДЕО

Дата: 25.01.2017

Източник: Bloomberg

Прочетено: 2121