06.04.2017

Ако искате да продавате продукт на китайския пазар, не опаковайте продукта по 4 броя в опаковка, това посъветва Веселин Илиев, главен директор на Българска стопанска камара, на форума „Експорт на занаятчийски храни“, организиран от Българска стопанска камара съвместно с мрежата Localfood.bg.

Причината е, че числото 4 в Китай се произнасяло като думата за смърт. В Китай, а също и в Индия трудно ще намерите пазар за шоколад, тъй като продуктът не е сред храните, които народите там имат навика да консумират. Китай е и страната с най-голям дял онлайн продажби. Друга полезна информация, която сподели Илиев, е, че в Дания не може да се продават вода, бира и сокове в пластмасова опаковка.

Близостта е водещият критерий за избор на външен пазар, след като вече продуктът е излязъл на националния пазар, стана ясно още по време на събитието. Да се подбират страни с големи български общности в тях, които да търсят родните продукти, също е резонно.

При избора на пазар е важно да се анализира жизненият стандарт, доходите, интересът към сходни продукти, особено ако продуктът е от висок ценови сегмент, сподели опит Ина Абаджиева от Rosey’s mark.

Шест са основните критерии за избор на пазар – близост, социално-политически условия, икономически условия, културна ситуация, технологични условия, геофизични и климатични условия.

Ако се стигне до сключване на договор за експорт, по-добре е вие да изпратите проект на договора, отколкото да чакате проект от отсрещната страна, посъветва Веселин Илиев.

Основната цел е потребителят да изпита по-голяма удовлетвореност от продукта, отколкото като опита продукт на конкуренцията, това е една от формулите за успех, стана ясно на събитието.

Важно е да се инвестира в дизайн на опаковката, защото: „Вашият продукт говори за Вас, когато Вас ви няма“, каза Антон Костадинов от Института за икономически изследвания към БАН.

Veselin Iliev

Източник: Агрозона

Дата: 06.04.2017

Източник: agrozona.bg

Прочетено: 5228