18.05.2019

С 2500-тонната преса ще се произвеждат 10 000 тона алуминиеви профили от всякакъв размер. С новите мощности се разкриват 100 работни места.

Премиерът Бойко Борисов, кметът Любомир Христов и председателят на Българска стопанска камара Радосвет Радев откриха 2500 тонна преса за производство на специални алуминиеви профили  от ново високотехнологично поколение в „Алкомет“ АД, Шумен.

Съоръжението е на стойност 50 млн. лева и е част от тригодишната инвестиционна програма за 69 млн. лева, която включва още нова линия за непрекъснато леене и студено валцов стан.  С новата 2500-тонна преса ще се произвеждат 10 000 тона алуминиеви профили от всякакъв размер. С новите мощности се разкриват 100 работни места.

"Ние от “Алкомет” започнахме нашата история преди 20 г. Тогава имахме трудности, но и много мечти. Днес някои от тези мечти се сбъднаха. Например през тези години имахме 6000 т. производство годишно и оборот от 10 млн. евро. През тези 20 години, които изминаха, достигнахме капацитет от 70 хил. тона и оборот от 200 млн. евро. Това са, разбира се, само една част от нашите мечти. Имаме още мечти и в тази връзка от сърце искам да благодаря на държавните институции, местната власт, клиентите и на банковия сектор, на работниците ни", каза в словото си председателят на надзорния съвет на "Алкомет" Фикрет Индже.

Той посочи, че целите пред фирмата са през 2020 г. да се достигне оборот от 250 млн. евро, а през 2023 г., след като се инвестират още 25 млн. евро, оборотът да достигне 550 млн. евро и продукцията 500 000 тона.

"През това време 90% от продажбите ни са износ за Европа. Миналата година направихме износ на стойност 180 млн. евро, по-голямата част от който е в Европа. Сега целта ни е американският пазар - да имаме нашето място там", каза още Фикрет Индже и благодари на германските производители за новата техника.

"За нас бе голяма чест да проектираме, произведем и доставим тази преса в Шумен", каза представителят на SMS Group Ханс Хопе и добави, че подобни преси базираната в Дюселфорф машиностроителна фирма е доставяла само на Япония и Германия.

Новата преса SMS HybrEx има капацитета да произведе 10 хил. тона алуминиеви профили от всякакъв размер - от рамки за прозорци, до алуминиеви фасади за бизнес сгради.

На церемонията по откриването на новата преса присъстваха още заместник-председателят на Народното събрание Нигяр Джафер, кандидатът за депутат за Европейския парламент Лиляна Павлова, генералният консул на Турция в Бургас Нурай Иньонтепе, председателят на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, партньори и клиенти на „Алкомет“.

Дата: 18.05.2019

Източник: БСК

Прочетено: 3973