26.06.2018

На 26-ти юни 2018г. в Българската стопанска камарасе проведе втора работна среща за 2018 г. на Инициативната група (ИГ), работеща по образователиния модел за създаване на кадри за нуждите на електрическата мобилност (ЕМ).

Образователният модел към ИКЕМ е уникален функциониращ модел за професионално обучение, осигуряващ реална връзка между бизнеса, Центрове за професионално обучение, Професионални гимназии и Висши технически университети в България.

В състава на групата участват представители на Министерството на образованието и науката, Центъра за професионално образование към БСК, директори на професионални гимназии, представители на висши учебни заведения, мениджъри на фирми, представители на бизнеса.

Срещата беше фасилитирана от  Атанас Генков, с активното участие на експерти от ИКЕМ .

В резултат от проведената дискусия се реши, да се състави работна група с участие на експерти от всички участници в модела. Да бъде предложено на МОН, работната група да бъде с постоянно действие и да работи засъздаване и развитие на учебни програми за обучение в сектора, квалификация на преподаватели, развитие на материално-техническа бза за практическото обучение, да осъществява връзка с бизнеса и дуалната форма на обучение и др.

От септември 2017 г. специалността "Електрически превозни средства" се изучава в пет професионални гимназии,  в Своге, Гоце Делчев, Варна, Русе и София. Предстои нов прием на ученици  в  професионалните гимназии в Хасково и Стара Загора.

Важно достижение на работата на екипа, по предложение на ИКЕМ и БСК са новите кодове за длъжности в сферата на електрическата мобилност, включени в единична група 7412 - "Електромеханици и електромонтьори", с образователно-квалификационно ниво 2, а предложените длъжности за техници са включени в единична група 3113 "Електротехници", с образователно-квалификационно ниво 3.

Дата: 26.06.2018

Източник: ИКЕМ

Прочетено: 2842