16.10.2018

вж. ВИДЕО

Проектозаконът за хората с увреждания беше частично приет в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Текстовете обаче все още имат редица пропуски, които ще се изчистват в Народното събрание. Това заяви на пресконференция вицепремиерът Валери Симеонов след проведеното заседание на социалните партньори, предаде репортер на БГНЕС.

Според Симеонов пропуските се дължат на това, че текстовете са изготвени под безпрецедентен социален натиск. Твърдението беше подкрепено от работодателските организации.

Социалният министър Бисер Петков отбеляза, че въпреки критиките, работната група продължава ударно и върви по изготвения график. След частичната подкрепа от НСТС, текстовете отиват за разглеждане в Министерски съвет. Очаква се Законът за хората с увреждания да бъде приет до края на годината. Средствата за изпълнението са заложени в Бюджет 2019.

От КНСБ и КТ “Подкрепа“ подчертаха, че основният проблем за хората с увреждания остава липсата на изградена социална среда.

Ваня Григорова от „КТ Подкрепа“, че остават с неутрална подкрепа и след поредното разглеждане на текстовете. По отношение на идеята за въвеждане за фирмите квотен принцип за наемане на хора с увреждания тя заяви, че това е мъртвородено предложение, което към момента не вижда как ще се реализира.

Васил Велиев от АИКБ отбеляза като не съвършенство, че при сегашния си вид хората с увреждания, които могат да работят, но не работят – ще ги накара още по-малко да са стимулирани да си търсят работа. "Този закон ще свали напрежението, ще повиши нечий рейтинг, но няма да реши проблемите“, категоричен е Велев. /БГНЕС

Дата: 16.10.2018

Източник: БГНЕС

Прочетено: 3309