10.01.2019

Декларацията е подкрепена от АИКБ, БСК, КРИБ, БТПП и ССИ.

Декларацията е подкрепена от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската търговско-промишлена палата и Съюзът за стопанска инициатива.

Международните автомобилни превозвачи от България, Литва, Полша, Румъния, Словения, Унгария, Хърватия и други страни-членки на ЕС са изключително обезпокоени от съгласуваните усилия на някои държави-членки с взимащите решения в ЕС да защитят националните си пазари, като по този начин увреждат основните стълбове на Европейския съюз – свободното движение на хора, стоки и предоставяне на услуги.

Представяйки Пакета за мобилност Комисията декларира, че неговата основна цел е фундаментална модернизация на европейския транспорт, която да помогне на сектора да остане конкурентоспособен в социално справедлив преход към чиста енергия и дигитализация.

Ние подкрепяме предложенията, насочени към по-голяма яснота, гъвкавост и по-добро прилагане, обаче не можем да приемем предложенията, които нямат нищо общо с очаквания справедлив, балансиран и основан на доказателства подход. В отсъствието на оценка на въздействието върху бранша, потребителите и страните-членки на ЕС, настоящите дебати придобиват политизиран, популистки и дори радикален характер в предизборната прибързаност.

Ние протестираме срещу тези предложения, тъй като те са дискриминационни, издигащи бариери пред автомобилния транспорт с пагубни последици, които предизвикват огромна административна, организационна и финансова тежест, фрагментиране на европейския пазар на транспортни услуги. Вместо постигане на определените цели тези регулации ще влошат показателите на автомобилния транспорт и ще причинят драматично нарастване на разходите, загуба на конкурентоспособност и дори изключване от пазари на трети страни.

Такива протекционистични мерки като принудителното прилагане на правилата на ЕС за командироването в сектора на международния автомобилен транспорт с всички допълнителни административни изисквания, забраната за ползване на нормалната седмична почивка в превозните средства без наличието на подходящи паркинги и националните ограничения на каботажа са очевидно нарушение на основополагащите правила на Общия европейски пазар. Вместо да приключи започнатите процедури за нарушение срещу някои от тези страни-членки, Европейската комисия не изпълни своите задължения като пазител на Договорите и предложи Пакета за мобилност, налагайки подобни рестриктивни мерки в целия ЕС.

- Прилагането на правилата за командироване на работници за водачите при превозите по кръстосаната търговия и каботажа във всички 28 страни-членки ще увеличи значително негативното въздействие в сравнение със сегашната ситуация. Това ще създаде правна несигурност и невъзможност да се спазват изискванията, значително нарастване на експлоатационните разходи и риск от фалити на транспортни предприятия, като същевременно ще нараснат цените на превозите и цените на стоките за европейските потребители. Ще бъдат загубени основни предимства на автомобилния транспорт като неговата гъвкавост и географско покритие. Отслабването на конкуренцията и разрушаването на системите за стимулиране труда на водачите ще влошат качеството на транспортните услуги. Тази мярка ще представлява косвена забрана за превозите по кръстосаната търговия и каботажа, сериозно застрашаваща свободата за предоставяне на услуги в ЕС.

- За превозвачите от периферните страни на ЕС поради значително по-дългите разстояния организацията на връщането у дома на превозните средства и водачите е значително по-трудна и скъпоструваща, отколкото за превозвачите от Централна Европа. Задължението това да се прави на всеки 3-4 седмици ще увеличи празните курсове и престоите, влошавайки екологичните показатели на международния транспорт. За водачите това би означавало дълго време, загубено в пътуване до дома и обратно, през което те нито ще работят, нито ще почиват. Ние апелираме категорично да бъде отхвърлено напълно неприемливото предложение за задължително връщане у дома на превозното средство, както и да се съхрани правото на водачите да избират мястото, където да прекарват почивките си.

- Добре известно е, че Европа не е подготвена за забрана за ползване на седмичните почивки в кабината. Тази мярка само ще доведе до допълнителни ненужни разходи за превозвачите, проблеми за водачите, до намаляване на ефективността и влошаване на безопасността на движението и сигурността на транспорта. Настояваме за единствено разумното решение: да се разреши изключение за ползване на почивките на специализирани паркинги, както и в други зони за паркиране до изграждането на всички необходими специализирани паркинги в ЕС.

- Въвеждането на забрана за извършване на каботажни превози между два каботажни цикъла е пряко ограничаване на транспортния пазар, увеличаващо празните курсове и престоите на превозните средства в очакване на товар, водещо до загуба на производителност и влошаване на екологичността на превозите, противоречащо на Стратегията на ЕС за единния пазар, Бялата книга за транспорта 2011 – Пътна карта към единно европейско транспортно пространство и на Европейската стратегията за мобилност с ниски емисии.

превод от английски език

 

 

Дата: 10.01.2019

Източник: БСК

Прочетено: 5194