29.01.2019

Официално бяха представени първите пет контейнера за текстил в града, предаде репортер на Радио "Фокус" - Шумен. Днес в различни части на града бяха поставени първите пет контейнера за текстил - на ул. "Съединение" – на паркинга източно от сградата на общинската администрация, на ул. "Панайот Волов" (на кръстовището с ул. "Вит"), до детската площадка в кв. "Добруджа", ул. "Каварна" (на кръстовището с ул. "Съединение" в кв. "Тракия"), ул. "Родопи" (на кръстовището с ул. "Тракия" в кв. "Боян Българанов"), ул. "Самара" (срещу СУ "Трайко Симеонов"). Контейнерите са с вместимост около 200 кг всеки. Първоначално ще се събират веднъж седмично. 

"Ако се налага ще събират на по-кратък или по-дълъг период, съобразно активността на гражданите", заяви Сирма Желева, ръководител "Устойчиво развитие" във фирма "Евротекс" ЕООД, с която Общината има подписан договор. Тя обясни, че е добре ненужните облекла или обувки да бъдат изпрани и поставени в торба и така да се изхвърлят в контейнерите. "След това ние вече имаме ангажимента да ги съберем, да ги дезинфекцираме, да преминат през подготовка за повторна употреба и да бъдат оползотворени по най-добрия начин, било то повторна употреба, рециклиране или друго оползотворяване", каза още Силма Желева.

Тя добави, че са информирали социалните служби на територията на община Шумен, че фирмата е готова да дари част от събраните вещи за нуждаещи се. Инж. Боян Тодоров, заместник- кмет по строителство и екология в община Шумен посочи, че разкриването на подобни пунктове е част от амбициите на общината да въведе разделно събиране на отпадъци. "Поетапно ще организираме пунктове за опасни отпадъци, както и за други видове отпадъци ", каза инж. Тодоров.

Дата: 29.01.2019

Източник: Радио "Фокус"

Прочетено: 2759