10.02.2019

Къде се намира България в сферата на електрическите коли и какво трябва да знаете, ако решите вашата следваща кола да е електрическа?

Те са бъдещето на пътя. Електрическите коли навлизат все по-широко на пазара и според специалистите тази тенденция търпи непрестанен ръст. Доказателството е и нарастващата конкуренция между автомобилните гиганти при разработването на нови модели. България също не прави изключение, но къде се намираме ние и какво трябва да знаете, ако решите вашата следваща кола да е електрическа?

По тези и още други въпроси за транспорта на бъдещето потърсихме мнението на Илия Левков – председател на Националната браншова организация за електрическа мобилност – ИКЕМ (член на БСК).

Какви са последните данни за броя на електромобилите в България и стават ли те по-популярни и на родния пазар?

Вчера имаше публикация по темата за ръста на продажбите на електромобили в България, Европа и света. За поредна година ръстът в продажбите на електромобили е устойчив и увеличаващ се, напук на песимистите и „автомобилните експерти и гурута“. Последни данни могат да се видят в базата данни на Пътна полиция. Постоянно увеличаващият се тренд на продажби изненадва всички оптимистични прогнози.

Според доклад на „Deloitte“, oповестен тази седмица, до 2-3 години цените на електромобилите в световен мащаб ще се изравнят с тези на конвенционалните автомобили, а продажбите ще скочат поне двойно? Реални ли са подобни очаквания?

Категорично! Всеки нов модел електромобил е с подобрени характеристики /най-вече в пробега/, като цената се запазва или намалява. Всички производители показват все по-добри и с все по-ниски цени модели.

Моите прогнози са, че ще има сериозен пробив в батериите. Графенът е материалът, който ще направи революция в електромобилите и като цена, и като мощност и като дълготрайност и не на последно място като тежест.

Всъщност цените на електромобилите в настоящия момент високи ли са за джоба на средния потребител?

Ако използваме терминът TQO /колко ще ми струва притежанието на електромобил/ – сметката излиза и е в полза на електромобила в сравнение с такъв с двигател с вътрешно горене. Но електромобилът /включвам също самолети, кораби, камиони/ е дигитален продукт и той ще смени парадигмата с притежаването му. За мен и колегите от НБО ИКЕМ е ясно, че Електрическите превозни средства ще са услуга – наемане, споделяне и това ще е основния вид начин на ползването им. Не притежанието им.

Вече има такъв работещ модел в София. Такива модели успешно се развиват и в други столици и мегаполиси. Това е решението и за цената.

Знаем, че САЩ са сред лидерите в този бизнес, като там Tesla държи над 80% от пазара на електрически автомобили. Как стоят нещата на Стария континент, конкурентноспособни ли са в това отношение производителите от Европа?

Китай е флагманът в Електрическата Мобилност, следват САЩ и Европа. Производителите от Стария континент макар да са малко закъснели наваксват. Конкуренцията с източните производители е жестока. Китай и Южна Корея са с няколко години преди Европа.

У нас има ли държавни стимули за използването на електромобили?

Освен освобождаването им от общински данък и неплащането на синя и зелена зона, има и финансов стимул от 20 хиляди лева от Националния доверителен екофонд, но само за държавни и общински структури и то при доста силно администриране и индиректна намеса в избора.

В България вече има образователни специалности за електромобили в специализираните учебни заведения. Вашият клъстер подписа и споразумение за сътрудничество за развитие на професионалното образование с МОН. Има ли интерес към тях?

ИКЕМ създаде преди 9 години две специалности съвместно с НАПОО – „Техник и Монтьор на ЕПС“. Преди три години успяхме да провокираме интереса и в пет професионални гимназии в Своге, София, Гоце Делчев, Русе и Варна, заедно с директорите им да осъществим първия план прием на ученици в тях. За трета поредна година и с приобщаването на още две гимназии към нашия образователен модел, успяхме да „задвижим“ тежкото колело в професионалното образование.
Надградихме го и към висшето образование – три ВУЗ-а – Русенския Университет „Ангел Кънчев“, Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“, ЕПУ – в град Перник също са част от модела, където завършилите гимназия, могат да продължат образованието си в тях. Приобщавайки бизнеса успяхме да привлечем и ЦПО към БСК, където кратки курсове за монтажници на зарядна инфраструктура ще осигурят кадри за този вид бизнес – и то сега – днес.

ИКЕМ ще координира и съвместно с МОН ще подобряват и актуализират учебните програми и пособия, ще създава и оборудва лаборатории за тези обучения и изследвания, както и ще контролира качеството на образованието, преподаването и обучението на преподавателите. Един уникален модел, съобразен с българското образование и нуждите на бизнеса в този нов сектор и индустрия.

Една от вашите цели е внедряването на електрически автобуси в масовия градски транспорт. Напоследък темата с чистотата на въздуха в София е изключително актуална, затова е изключително интересно да кажете има ли шансове някой ден столицата ни да има екологичен градски транспорт?

Първите двадесет електробуса са вече в София. Очакват се още 30. Това е една огромна крачка в подобряване на качеството на градския транспорт. Това е и част от решението за намаляване на вредните емисии и подобряване качеството на въздуха в столицата. Посоката е вярна и трябва да се инвестира в такъв тих, чист и екологичен транспорт и не само в София, а и в другите градове в страната.

Дата: 10.02.2019

Източник: Flashnews.bg

Прочетено: 3624