15.02.2019

Бизнесът се притеснява в много голяма степен от одиторския профил и от това, че не е регламентиран достъпът до информацията от служителите на НАП.

Няма да има удължаване на срока за въвеждането на новите касови апарати. Крайната дата първи април остава в сила ,обявиха от Националната агенция за приходите . До 22-ри февруари от НАП трябва да докладват на финансовия министър степента на готовност на търговците за подмяна на фискалните устройства.

Над 70% от търговците, които не използват софтуер, вече са изпълнили новото изискване, посочи говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. 30 000 нови устройства работят в реална среда.

РОСЕН БЪЧВАРОВ ГОВОРИТЕЛ НА НАП
 „За компаниите, които използват софтуер за управление на продажбите и той управлява техните касови апарати или техните фискални принтери, изпълнението на законовото изискване би било свързано с множество затруднения. Министър Горанов вече имаше възможност да изрази публично и потвърди позицията си, че ако обективните факти налагат действие МФ може да прояви известна гъвкавост.“

От НАП посочиха, че 85% от търговците на барове и дискотеки укриват част от оборота си. Бизнесът подкрепя мерките на правителството за борба със сивата икономика, но не смята, че сроковете за въвеждането им са реалистични.

 СТАНИСЛАВ ПОПДОНЧЕВ ГЛАВЕН ФИНАНСОВ ДИРЕКТОР НА БСК
 „По данни на приходната администрация към момента функционират 30 000 касови апарата. Към 31-ви януари бяха 12 000. Ако тези темпове се запазят, очевидно е, че срокът от първи април няма да бъде спазен.“

С въвеждането на промените търговците ще бъдат отчитани пред НАП на всеки 5 минути, а не както е сега – веднъж в месеца. Също така всеки от нас ще може да провери чрез специално приложение дали касовата бележка, която е получил, е истинска. Росен Бъчваров увери, че няма основание за притеснение от страна на фирмите, че НАП ще има достъп до данни, които представляват интелектуална собственост.

 

РОСЕН БЪЧВАРОВ ГОВОРИТЕЛ НА НАП

„Рискът да узнаем тайната на шопската салата и нейното приготвяне никога не е съществувал. Дотолкова доколкото кодът на софтуерите за управление на продажбите никога няма да бъде поискан и получен от НАП.“

От агенцията увериха, че няма да се налага бензиностанциите да сменят касовите си апарати два пъти тази година, каквито са притесненията на търговците.

 ПЛАМЕН ДИМИТРОВ ЗАМЕСТНИК-ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА НАП
„Трябва да си преработят софтуера по начин, по който трябва да отговаря на изискванията. За това нещо срокът е 30.06. Информацията, която трябва да подават за цената на горивото, не изисква преодобрение и срокът, за което е 31.03.“

Според главния финансов директор на БСК Станислав Попдончев в наредбата има текстове, които трябва да бъдат прецезирани.

 СТАНИСЛАВ ПОПДОНЧЕВ ГЛАВЕН ФИНАНСОВ ДИРЕКТОР НА БСК
„Бизнесът се притеснява в много голяма степен от одиторския профил и от това, че не е регламентиран достъпът до информацията от служителите на НАП.“

По думите на Станислав Попдончев реалистичният срок за въвеждане в експлоатация на фискалните устройства е не по-рано от 30-ти юни, а за софтуерите за управление на продажби - края на годината.

Дата: 15.02.2019

Източник: TV+

Прочетено: 4121