03.11.2018

Според финансовия директор на БСК Станислав Попдончев новите изисквания за касовите апарати ще причинят ново утежнение на бизнеса

Около 330 млн. лв. губи хазната годишно от неотчeтени обороти, каза специално за "БАНКЕРЪ" говорителят на НАП Росен Бъчваров. Това са засечените "течове" от касовите апарати, но вероятно сумата, която се укрива, е по-голяма. Сегашните касови апарати и свързаните с тях фискални принтери позволяват да се издават хвърчащи фискални бонове, които не стигат до НАП, а са само за пред клиента. Причината най-често е в софтуера, който не е лицензиран от никого и позволява една касова бележка да отиде в НАП, друга - да се отклони.

Затова се налагат нови правила за ползването на касовите апарати. Според разпоредбите, които вече влязоха в сила, една продажба ще се отчита пред данъчните по електронен път до пет минути след приключването й.

Според финансовия директор на Българската стопанска камара Станислав Попдончев новите изисквания за касовите апарати ще причинят ново утежнение на бизнеса.

Бъчваров коментира, че става дума за съвкупен еднократен разход за търговците от около 30 млн. лева. И допълни, че разходите на фирмите за привеждане на устройствата им в съответствие с наредбата ще бъдат признати за данъчни цели.

"При всички промени във фискалните устройства в последните десет години основните трудности произтичаха от това, че работата по изпълнение на изискванията започваше примерно 20 дни преди крайния срок, което естествено създава затруднения", посочи Бъчваров. Попдончев обаче смята, че с наредбата се въвежда допълнителна административна тежест, а разходите ще бъдат доста по-високи от предварителните разчети на Министерството на финансите. Оценките на хората от бизнеса показват, че около 200 хил. фискални устройства трябва да бъдат подменени. Тяхната пазарна цена в момента е между 200 и 500 лева. Или разходът, който очаква бизнесът, е между 40 и 100 млн. лева.

Бъчваров не е съгласен с тези сметки и поясни за "БАНКЕРЪ", че половината от тези 200 хил. устройства (или около 100 хил.) са от по-модерен тип и няма да се налага да бъдат подменяни. Те ще бъдат само ъпдейтвани с новия лицензиран софтуер, което не струва скъпо. На сайта на приходната агенция пък ще бъде пуснат софтуерен инструмент, който позволява на всеки търговец да провери дали софтуерът, който той използва, е годен за управление на продажбите по смисъла на новите разпоредби.

Според Росен Бъчваров цялата операция ще струва 30-40 млн. лв., но ефектът за бюджета ще е около 10 пъти по-голям - ще се измерва поне за 300 млн. лева. Освен това той обърна внимание и на още нещо - че тези около 30 млн. лв. бизнесът ще ги вложи еднократно, докато десетократно по-високите ползи за бюджета няма да се изчерпят за една година.

"Ако искаме реални мерки срещу сивата икономика, от което са заинтересовани всички, в частност и бизнесът, трябва да се направят категорични стъпки", коментира Бъчваров.

"Най-краткият срок, който засяга и дейността на най-много предприятия, е 31 март 2019 година. Но близо месец след публикуването на наредбата все още няма одобрени устройства от новия тип. Производителите на софтуер не знаят към какви устройства следва да приведат изискванията на произвеждания от тях продукт. И към какъвто и софтуер да се дадат указания, че може да бъде ползван, когато не са ясни устройствата, които ще работят с него, колегите няма как да произведат нещо. Освен това процесът по внедряване на софтуер в една фирма е доста по-дълъг от тези три-четири месеца, които остават. Особено когато става дума за фирми, които имат по 20-30 обекта или имат по 50-100 фискални устройства в тях", уточни Попдончев.

Говорителят на НАП поясни, че всяко лице, регистрирано по ДДС, трябва да получи персонално писмо от НАП, в което ясно и подробно са описани сроковете, предстоящите стъпки, възможностите софтуерно фискалните устройства да бъдат доработени, или ако не могат, да се види каква хардуерна промяна трябва да се извърши.

Според представителите на бизнеса обаче основният проблем са кратките срокове, в които фирмите трябва да приведат дейността си в съответствие с недостатъчно прецизните и ясни разпоредби. Попдончев подчерта, че бизнесът очаква удължаване на сроковете за изпълнение на наредбата и прецизирането й. Но Бъчваров каза, че нормативните промени няма да бъдат актуализирани повече. Фирмите, според него, ще имат достатъчно време да реагират. Помолихме го да посочи конкретните срокове, които НАП е определила за всяка отделна стъпка, за да няма сътресения.

Попдончев посочи още, че се закъснява с "одобрението на прототипи" на касовите апарати, които ще трябва да се закупуват. На това представителят на НАП пък отговори, че най-късно до началото на декември ще има одобрени типове касови апарати. Производителите вече работят по новите устройства, но трябвало да се изпълни определена процедура - трябва да се заяви използването им пред метрологичните структури, там ще ги изпитват и одобряват и едва след това ще започне производството им.

Междувременно приходната агенция започна масови проверки как спазват данъчно-осигурителното законодателство строителните компании. "Засега са установени случаи на "заплата в плик" и да не се внася пълният размер на осигуровките. Но обнадеждаващото е, че не е констатирано наличие на хора без трудови договори", заяви говорителят на НАП.

Как се манипулира фискално устройство

В момента има система от фискални принтери и софтуери, които управляват касовите апарати. Никой не знае кой произвежда програмите, те нито се регистрират, нито се контролират. Те са една голяма врата в полето - чрез този софтуер една касова бележка може да бъде записана и да се плати данък, а другите две да се отклонят и да се принтира нещо, което много прилича на истинска касова бележка. Истинската и фалшивите касови бележки трудно се различават от непрофесионалисти и по този начин твърде успешно се източва ДДС. При специализирани проверки на данъчните понякога се оказва, че половината от оборота липсва, казаха от НАП. От 1 април догодина всеки собственик на касов апарат ще трябва да докаже, че софтуерът, който ползва, отговаря на изискванията на новата наредба. Този софтуер няма да може да издава служебни бонове, полуофициални бонове и други фискални бележки, които нямат общо с официалния фискален бон. Оттук идва основният вой срещу промените. Хем всички са за свободна конкуренция, т.е. искат да няма сива икономика, хем се стремят към нея на принципа: само аз ли съм балама, да плащам на тая държава, обясни Бъчваров.

Дата: 03.11.2018

Източник: Банкеръ

Прочетено: 6802