18.02.2019

 

Японският производител на автомобили Honda ще обяви закриването на завода си в Суиндън, Великобритания, през 2022 г., с което поставя 3500 работни места в риск, съобщава ВВС, позовавайки се на източници.

Японската компания ще затвори завод през 2022 г., но ще запази европейската си централа в Бракнел, Бъркшър.

Според източниците Honda ще обяви новината за бъдещето на компанията във вторник сутринта.

Honda е отказала да коментира твърденията, които първо бяха обявени от Sky news.

Honda произвежда над 100 хил. автомобила модел Civic в Суиндън, предназначени за глобалния пазар. Това е единственият завод на компанията в Европейския съюз.

Според Sky Honda вероятно ще премести завода си обратно в Япония.

Brexit явно е основният фактор, довел до взимането на решението, тъй като производителят се тревожи от налагането на нови мита, след като Великобритания напусне ЕС.

Конкурентният японски производител Nissan също се позова на Brexit като причина да отмени плановете си да произвежда модела си X-Trail в Съндърланд по-рано този месец.

Ford и Jaguar Land Rover също са изразявали опасения за риска от потенциален Brexit без сделка.

Миналия месец Honda заяви, че ще затвори завода за шест дни през април като част от подготовката за прекъсвания на дейността след Brexit.

Компанията заяви, че ходът цели да гарантира, че ще може да се адаптира към „всички възможни резултати, причинени от логистични и гранични проблеми“. Според мениджърите това ще помогне да се възстанови изгубено производство, ако доставките на части бъдат задържани на границата.

Дата: 18.02.2019

Източник: Investor.bg

Прочетено: 2998