19.02.2019

Самоцелната промяна на сроковете не решава глобалните проблеми, свързани с приложението на Наредбата

Българската стопанска камара бе домакин днес, 19 февруари 2019 г., на работна среща във връзка с промените в Н-18/2006 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства.

В срещата участваха ръководители и експерти на браншови организации от различни сектори на икономиката – Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер, Българска петролна и газова асоциация, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българска асоциация на заведенията, Конфедерация на автобусните превозвачи, Международна данъчна асоциация (IFA) и др.

Участниците в срещата приветстваха изразената в телевизионен ефир рано тази сутрин от страна на Министъра на финансите готовност за отлагане на сроковете по приложение на Наредбата с 6 месеца. Заедно с това, представителите на бизнеса се обединиха около следните ключови позиции и решения:

  1. Самоцелната промяна на сроковете за прилагане на Наредба Н-18 не решава съществуващите проблеми, ако своевременно не се пристъпи и към промяна и/или отмяна на конкретни текстове в Наредбата, тъй като са рискови, противоречащи на законодателството и на установените правни принципи, неприложими са и създават прекомерна административна тежест за бизнеса.
  2. Наредба Н-18 в този й вид противоречи на националното и европейското законодателство, както и на редица международни стандарти за информационна сигурност, поради което в срок от две седмици ще бъдат внесени искове към компетентните институции – Европейска комисия, Върховен административен съд и Комисия за защита на конкуренцията.
  3. Наредба Н-18 създава прекомерна административна тежест за БЕЛИЯ бизнес и не допринася за изсветляване на икономиката, както подвеждащо твърдят нейните автори. Белият бизнес очаква да работи в бяла държава с ясна визия за развитието на икономиката.
  4. Последствията от приложението на Наредбата в този й вид и в тези срокове ще бъдат за сметка не само на икономическите оператори, но и за фиска, за потребителите, за цялото общество.
  5. Наредба Н-18 поставя под сериозен риск националната сигурност и нормалното функциониране на икономиката, тъй като могат да бъдат блокирани обекти от критичната инфраструктура (вкл. лични лекари, фармацевти, доставка на горива за спешна помощ, училища, болници и др.), а не е предвиден адекватен авариен режим, при който те да продължат дейността си в случай на повреда или кибер атака към сървърите на НАП и/или към мобилните оператори, както и в условията на липса на гаранции за сигурността на информацията и отговорни лица.
  6. Контактна група от страна на бизнес организациите ще представи тези и други аргументи пред членовете на Комисията по икономическа политика и туризъм при Народното събрание по време на утрешното й заседание (14:00 ч., пл. "Народно събрание" 2, зала "Запад"), с настояването за упражняване на ефективен парламентарен контрол върху работата на Министерството на финансите и Националната агенция за приходите.
  7. Бизнес организациите категорично не приемат обвиненията, че не са реагирали своевременно относно проблемите в Наредба Н-18, и напомнят, че вече над една година се опитват да водят ефективен диалог с представителите на НАП и МФ, вкл. предлагали са конкретни промени в текстовете от Наредбата, без да срещнат нужното разбиране.
  8. Бизнес организациите ще внесат отново официално конкретни предложения за промени в текстовете на Наредбата, веднага след публикуване на обществено обсъждане на проект за промени, обещан тази сутрин от министър Горанов. Съществуващите към бизнес организациите три работни групи – „Електронно управление“, „Данъци и право“ и „Бизнес процеси“, са на разположение за участие в експертните дискусии с МФ и НАП.

Вж. СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА

Дата: 19.02.2019

Източник: БСК

Прочетено: 12421