14.04.2019

Предизвикателството пред работодателите и държавата е да задържим талантите, да задържим мотивираните и активни хора, които биха били полезни навсякъде- каза за Радио Благоевград Иван Велков, член на УС на БСК.

Предизвикателствата вече не са пред европейския, или световен, или български пазар, предизвикателствата са пред това, че всъщност сме на прага на коренна промяна в начина, по който младото поколение трябва да избира кариерното и професионалното си развитие - каза за Радио Благоевград Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара.

Той участва в дискусия на тема „Младежка заетост - предизвикателствата на европейския пазар на труда”, организирана от Българското училище за политика „Димитър Паница“. Никога в историята на човечеството не е имало толкова много възможности за нови професии и нов тип организация на работа. 

Предишното поколение е решавало проблеми затова какво и къде да работи в много по-локален мащаб - ще работя в този град, ще работя тази професия, ще работя в този завод, фабрика или учреждение.Сега предизвикателството е как да изберем, как да подредим, как да намерим собственото си място и да градим и кариера, и перспектива за развитие. Предизвикателството пред работодателите и държавата е да задържим талантите, да задържим мотивираните и активни хора, които биха били полезни навсякъде –допълни експертът.

Темата коментира и икономистът Лъчезар Богданов: Мобилността на работната сила е последното нещо, което се случва в един голям общ пазар. На хартия пазарът е либерализиран, но на практика той е силно фрагментиран  - много е различен в Гърция, в Испания, в Италия, в България. И  това се вижда  по резултатите – имаме страни с по 5-6 процента младежка безработица, имаме и такива  с по 40 процента. Имаме страни, в които едва 15-20 процента от младите до 24 години работят, имаме страни, в които 85 процента работят, макар и временно. Условията за работа, различните видове договорни отношения, шансовете за реализация са много различни.

Добромир Иванов, създател и управляващ на Българската стартъп асоциация също беше лектор на дискусията: Искаме да провокираме младите хора в България да разберат,че в Европа се чува този, който говори най-много. Те всъщност са част от тези политики и трябва да бъдат активни при изразяване на позицията си.

Форумът, в който участваха ученици и студенти, е част от проекта „Европа те чува. Гласувай!“ и цели да повиши информираността на младите българи по европейски теми и да провокира интереса им към работата на Европейския парламент и към предстоящите евроизбори

Дата: 14.04.2019

Източник: Радио Благоевград

Прочетено: 2843