Дата: 14.04.2019

Източник: Радио Благоевград

Прочетено: 2124

Предизвикателствата вече не са пред европейския, или световен, или български пазар, предизвикателствата са пред това, че всъщност сме на прага на коренна промяна в начина, по който младото поколение трябва да избира кариерното и професионалното си развитие - каза за Радио Благоевград Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара.

Той участва в дискусия на тема „Младежка заетост - предизвикателствата на европейския пазар на труда”, организирана от Българското училище за политика „Димитър Паница“. Никога в историята на човечеството не е имало толкова много възможности за нови професии и нов тип организация на работа. 

Предишното поколение е решавало проблеми затова какво и къде да работи в много по-локален мащаб - ще работя в този град, ще работя тази професия, ще работя в този завод, фабрика или учреждение.Сега предизвикателството е как да изберем, как да подредим, как да намерим собственото си място и да градим и кариера, и перспектива за развитие. Предизвикателството пред работодателите и държавата е да задържим талантите, да задържим мотивираните и активни хора, които биха били полезни навсякъде –допълни експертът.

Темата коментира и икономистът Лъчезар Богданов: Мобилността на работната сила е последното нещо, което се случва в един голям общ пазар. На хартия пазарът е либерализиран, но на практика той е силно фрагментиран  - много е различен в Гърция, в Испания, в Италия, в България. И  това се вижда  по резултатите – имаме страни с по 5-6 процента младежка безработица, имаме и такива  с по 40 процента. Имаме страни, в които едва 15-20 процента от младите до 24 години работят, имаме страни, в които 85 процента работят, макар и временно. Условията за работа, различните видове договорни отношения, шансовете за реализация са много различни.

Добромир Иванов, създател и управляващ на Българската стартъп асоциация също беше лектор на дискусията: Искаме да провокираме младите хора в България да разберат,че в Европа се чува този, който говори най-много. Те всъщност са част от тези политики и трябва да бъдат активни при изразяване на позицията си.

Форумът, в който участваха ученици и студенти, е част от проекта „Европа те чува. Гласувай!“ и цели да повиши информираността на младите българи по европейски теми и да провокира интереса им към работата на Европейския парламент и към предстоящите евроизбори