01.05.2019

Болничните са на 80% от дохода, на които се осигурява човек

Времето, което пловдивчани прекарват в боледуване, се е увеличило поне с два пъти за последните 8 години. По данни на Националния осигурителен институт през 2018 г. съгражданите ни са се лекували у дома 1 786 842 дни, а през 2010 г. - 690 192 дни. Служителите отсъстват от работа заради заболяване средно поне по 8 дни годишно, анализира данните Григор Димитров от Българската стопанска камара (БСК).

Трайната тенденция работниците да боледуват по-дълго означава, че мярката бизнесът да поема първите 3 дни от болничния се оказа неефективна. „Не може да се отрече, че ползването на болнични е право на осигурените хора. Въпреки това обаче не може да се подмине и фактът, че невинаги има основание за ползване на толкова дни“, коментира Димитров. Той добави още, че и тази година по празниците много българи са си взели фалшиви болнични, за да слеят Великден и Гергьовден. С цел спестяване на фирмени разходи до злоупотреби прибягвали и компаниите с до 10 служители. Работниците им излизали в отпуск по болест, а в същото време работели. 30 на сто от боледуващите са именно сред малките компании. Дългите болнични, които ползвали пловдивчани, стопили от хазната над 52 млн. лв. Обезщетенията били изплатени на поне 200 000 души, като част от тях може да са удължили болничния си.

Среднодневната компенсация, която са получавали от осигурителния институт, е 29 лв.

Болничните са на 80% от дохода, на които се осигурява човек. По думите на Димитров „епидемията“ за ползване на болнични може да бъде прекратена единствено с промяна на мониторинговата система. Затова трябвало да се създаде регистър, в които да има информация кои лечебни заведения издават най-много листове за общо заболяване. „В Пловдив например има над 30 болници и безброй ​диагностично-консултативни центрове (ДКЦ). Ако се създаде регистър, в който да има информация кои лечебни заведения издават най-много болнични и на какво основание, ще се разбере къде има злоупотреби. Същото трябва да се приложи и за всяко едно джипи. Все пак не са рядкост случаите, когато хората се прехвърлят от един лекуващ лекар към друг, за да взимат по-лесно болнични“, обясни Димитров.

Дата: 01.05.2019

Източник: в. Монитор

Прочетено: 4875