04.07.2019

Cумата, която се изплаща за обезщетение за болест е около 700 милиона, а общо болничните листа са 23 милиона.

Интервю на Диана Дончева с доц. Любомир Киров и Григор Димитров за предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“

“Никой не може да каже дали има, или няма, но е възможно да са издавани такива документи срещу заплащане. Това не се коментира - такова нещо, докаже ли се това, трябва наистина да бъде наказано.“

Това заяви председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров пред "Хоризонт" след предупреждението на премиера Бойко Борисов за драстичното увеличение на болничните.

Лекарите преценяват дали някой трябва да бъде изведен от работната среда, но не е в техните компетенции да контролират какво прави човек, на когото е издаден болничен лист, каза още доц. Киров. В предаването “Преди всички“ по "Хоризонт" той коментира, че темата е повдигната в навечерието на преговори за бюджета. “Сега се коментира нов бюджет за здравеопазване, така че, чисто тактически, е един от подходящите моменти да бъде напомнено колко са лоши всички доктори и че парите, които се дават там, не трябва да са толкова много“.

Според Григор Димитров от Българската стопанска камара работодателите не могат да злоупотребят с болничните листове. "Защото, първо, лицето отива при лекар, той му издава болничен лист, работодателят получава болничния лист и заплаща първите дни, а останалите се заплащат от общественото осигуряване...“.

“Всяко осигурено лице или всеки, който прави осигурителни вноски, има суверенното право, когато настъпи нетрудоспособност или се разболее, да получи съответна компенсация. Колкото до това, което каза премиерът и което разбуни духовете – ние от години поставяме въпроса, че има трайна тенденция на увеличаване на болничните и, съответно, на обезщетението, което се получава. Всички знаем, че населението на България в последните години не е в добро здравословно състояние и издаването на болнични листа е в резултат на влошеното състояние на населението… “, посочи Димитров.

Статистиката показва, че между 15% и 18% от болничните листове се издават от общопрактикуващите лекари, а повече от половината - от медицинските центрове, каза  Димитров:

"За миналата година броят на болничните листа е 17 000 000. Около 5 000 000 са болничните листа, които работодателят е платил. Ощо взето сумата, която се изплаща за обезщетение за болест е около 700 милиона, а общо болничните листа са 23 милиона. Колкото и да е невярна статистиката, се падат седем и половина - осем дни на човек да е отсъствал по болест. Това не е малко! Това, което става с болничните листа е резултат от големия хаос, който съществува в административното обслужване на населението. Сигурно има и нарушения, които се извършват и от лекарите, но има и от принуда от някои собственици на фирми...".

Двете мнения можете да чуете в звуковия файл.

Дата: 04.07.2019

Източник: БНР

Прочетено: 2165