08.05.2019

Интервю на Веселина Миланова с Димитър Бранков и Силвия Георгиева за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“

Искаме реално въвеждане на принципа „замърсителят плаща“, заяви пред БНР зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков. Той припомни, че „битката“ се води от 2001 г.:

„Това е задължителен принцип за всички държави-членки. В конкретния случай всички граждани и собственици на имоти и бизнесът в това число знаят много добре, че при нас определянето продължава да бъде на база на данъчна оценка на имотите или отчетна стойност на активите. През 2017 г. законът беше променен, с което бяха въведени различни основи за трите вида услуги – събиране и транспортиране на отпадъците, след това третиране, депониране и третият вид услуга – поддръжката, осигуряване чистотата на местата за обществено ползване – нещо, което няма никаква връзка с битовите отпадъци, които гражданите генерират в своите имоти“, обясни Бранков в предаването „Преди всички“ и добави, че именно това е и причината да подадат жалба до ЕК с искане за отмяна на този режим.

От писмена комуникация между ЕК и БСК става ясно, че ЕК може да санкционира България за неприлагането на принципа „замърсителят плаща“ при определяне на такса „Битови отпадъци“. Бранков посочи какво съдържа отговорът на ЕК:

„Те са предприели проучване, чиито резултати вече са готови и те вероятно ще анализират и публикуват допълнително. Също отбелязват факта, че е променен принципът за определяне на такса „Битови отпадъци“ в нашия Закон за местните данъци и такси. Отбелязват факта, че е отложено влизането в сила на тези изменения до 2022 г. На тази основа те са взели решение да прекратят разследването по тази наша жалба. Дават ни възможност в съответни срокове да възразим, което и БСК ще направи. Ние ще настояваме отново за отмяна на действието, включително и на новите изменения в закона, тъй като те дават основание да не бъде приложен принципът „замърсителят плаща“ в определени случаи“.

Той е убеден, че санкции за България ще има заради неизпълнение на целите за рециклиране на битовите отпадъци.

По думите му два пъти е отлагано влизането в сила на измененията в Закона за местните данъци и такси, като последното – до 2022 г. Обосновката за отлагането я слушаме от 2001 г. насам, подчерта още Димитър Бранков. Все пак той допълни, че има и положителна нагласа в много от общините за промяна в начина на изчисляване на таксата за битови отпадъци.

Изпълнителният директор на Сдружението на общините в България Силвия Георгиева бе категорична, че подкрепят пълноценното прилагана на принципа „замърсителят плаща“, както и справедливото определяне на лицата, които трябва да понесат разходите за управление на отпадъците.

„Общините като основно отговорни за системите за управление на отпадъците имаме доста сериозни ресурсно необезпечени ангажименти. Цялата отговорност по почистването на населените места и обществените територии се финансира от такса „Битови отпадъци“. Десетилетия държавата се опитва да осигури чистотата в България единствено и само с промени в данъчните закони, т.е., в Закона за местните данъци и такси, без да се прави връзка между осигуряване на законодателно координиране на екологичните и данъчните закони“, коментира тя.

Георгиева отбеляза, че експертната работа е показала много дефицити, включително нормативни. Общините предлагат преминаването към новия модел на изчисляване на таксата да стане след преброяването през 2021 г. По думите й основен проблем е неясната дефиниция на понятието „ползватели на услугата в имота“. Предлага се преброяването на тези ползватели да се случи през 2021 г.

Силвия Георгиева увери, че няма да се иска ново отлагане на измененията в закона.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

 

Дата: 08.05.2019

Източник: БНР

Прочетено: 2119