14.05.2019

Председателят на БПГА обясни, че за последните 4-5 месеца се наблюдава устойчиво повишение на международните цени

Има какво още да се желае от държавната администрация, тъй като работата по Закона за горивата се бави, а това спира неговото влизане в сила. Това заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев по време на конференцията за 20 години от създаване на Асоциацията.

Събитието уважиха икономическият министър Емил Караниколов, председателят на Българска стопанска камара Радосвет Радев, доскорошният председател на БПГА Валентин Златев, енергийни експерти, дипломати, съобщава БГНЕС.

От днешна гледна точка фокусът е насочен към готвения Закон за горивата и съпътстващата го наредба, подчерта той. "Ние сме партньорът на държавата по отношение на всичко, свързано с течни горива. Също така сме международно признати и легитимирани през Закона за търговията с горива, който включи БПГА към Консултативния съвет към министъра на икономиката. Той обаче рядко се събира. Вероятно ще се събира по-често, когато законът заработи, но за момента това не е така, т.е имаме още какво да желаем от държавната власт", отбеляза Делчев.

Същевременно министърът на икономиката Емил Караниколов не е съгласен с това твърдение и заяви пред журналисти, че утре ще се състои поредната среща, на която Караниколов ще докаже на БПГА, че министерството на икономиката не е спирало да работи по направените предложения.

Пред експерти, дипломати и ръководството на БПГА министърът открои добрите партньорски взаимоотношения на държавата и асоциацията през изминалите години.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев съобщи, че има вероятност още от края на август заради тол таксите да има средно с 3 - 4 стотинки на литър увеличение на цените на горивата. Тол системата ще бъде въведена в средата на август. 

Живодар Терзиев заяви, че не очаква да има поскъпване на горивата през летния сезон, а дори се надява до края на май и през юни да има "успокоение, а защо не и намаление, каквото видяхме миналия октомври и ноември". Последните две - три години няма тенденция на летни поскъпвания на горивата, изтъкна Терзиев и напомни, че няколко пъти през годините е имало дори августовски намаления. "Това е така, защото ако няма световно повишаване на цената и обективни причини за това, август е доста по-слаб, което предполага борба за всеки клиент, дори и намаление на цените при нормални и равни останали условия", допълни той.

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ


Дата: 14.05.2019

Източник: NOVA

Прочетено: 1934