17.05.2019

Среща на тема „Взаимодействие между бизнес, образование и местна власт”, ще се проведе на 22 май в община Добрич. Събитието е инициирано в партньорство между общината и Стопанската камара в Добрич.

"Инициативата тръгна от нас, но кметът прие с ентусиазъм идеята. Това може да сложи началото на нещо, с което сме закъснели повече от 20 години", коментира в предаването „Моят град” председателят на Стопанската камара в Добрич Николай Радев. Според него една такава среща би пробудила бизнеса в посока осъзнаване на това, че проблемът с кадрите няма да се реши от само себе си, ако не се предприемат мерки.

Кметът Йордан Йорданов определи това като „кризисни мерки”. Според него сегашната ситуацията е била предвидима още преди десетина години и е трябвало още тогава да бъдат взети мерки.

Йорданов припомни, че преди време са направили подобен опит за неформална среща между директори на всички училища, бизнеса и граждани, но по думите му тогава бизнесът не е реагирал с доверие, защото според него винаги търсят резултати веднага.
За събитието е поканена е зам. министърът на образованието Деница Сачева. На форума ще присъства и Петя Евтимова – ръководител на проекта „Домино”.  "Това е работещ проект, но се оказва, че много работодатели не са запознати с него", посочи Николай Радев. Той отбеляза, че този проект приключва, като функциите му ще се прехвърлят към МОН и то ще финансира този тип дуално образование.

Радев се обърна към директори на училища, да станат членове на Стопанската камара. По този начин ще получават информация за дейностите, провеждани от Стопанската камара и ще са наясно с възможностите, които се предлагат. Взето е решение те да бъдат освободени от членски внос.

Радев сподели, че е направена анкета сред бизнеса, която все още се обработва. На въпроса: „Има ли подходящи паралелки  в училищата в Добрич, които отговарят за вашия бизнес?”, масово отговорът е бил „Имаше, но са закрити”. 

Подобна среща, но национално ниво предстои и на 21 юни в София. Форумът „Бизнес и региони” е организиран от БСК и списание „Икономист”. От област Добрич поканени да присъстват и да споделят опит са изп. директор на Албена АД Красимир Станев,кметът на Добрич Йордан Йорданов и председателят на стопанската камара в Добрич  Николай Радев.

ВИДЕО

Дата: 17.05.2019

Източник: Информационна агенция Добруджа

Прочетено: 1754