17.06.2019

Председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев посети Монтана в навечерието на празника на града, където се срещна с кмета Златко Живков. В срещата участва и Мая Григорова – председател на Стопанска камара – Монтана.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за сътрудничество между бизнеса и местната власт. “Не съм съгласен с никакви етикети, които се преписват на Северозапада. За мен този край на България е див, опак, неповторим, но най-хубавото място за живеене”, сподели Златко Живков - най-дългогодишният управник на областен град в България, който вече пет последователни мандата е начело на общината.

2 340 микро, малки и средни предприятия развиват своята дейност на територията на Монтана, а 37 са фирмите, чиито персонал е над 150 заети лица. Безработицата към днешна дата е средно 5% при над 25% преди 20 години.

Градоначалникът посочи като един от приоритетите си подкрепата за бизнеса в общината. Като успех бе отчетен ремонтът на най-дългата улица “Индустриална” – 3 км отсечка, където са разположени част от най-големите фирми не само на Северозапада, но и на България – двата завода на „Монбат“, два завода на „Крос“, които са в ТОП 150 на държавата, военен завод, агрофирми.

Не робуваме на етикета дали са български или чужди инвеститорите. Подкрепяме предприемчивите и работливите”, каза по време на срещата кметът на Монтана. В момента се провеждат разговори с немски инвеститори, а испански предприемачи правят нов търговски център за Югоизточна Европа. Готви се и разширяване на технологичния парк, където да има повече шоуруми за земеделската техника. Кметът планува и създаване на втора индустриална зона край пътя за Враца.

Въпреки че 42% от децата на цялата област учат в Монтана и в града има 5 професионални гимназии, дефицитът на квалифицирана работна ръка е водещ проблем, който споделят и местната власт, и бизнесът.

Това не е регионален, а национален проблем. За една година посетих 15 от регионалните структури на БСК и навсякъде липсата на кадри, най-вече със средно професионално образование, се посочва като препятствие, което постепенно се превръща в огромна пропаст за бизнеса”, каза председателят на БСК Радосвет Радев и предложи съдействие за организиране на кариерен форум с участието на образователни институции, местната власт и предприемачи от областта.

По време на срещата бяха обсъдени и възможностите за трансгранично сътрудничество, с подкрепата на Българска стопанска камара и нейни партньори от Румъния и Сърбия.

Председателят на БСК присъства и на тържественото откриване на храм „Свети Дух“. Тържествената служба отслужиха Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил. Гости на тържеството бяха народни представители, ръководството на областната и на общинската управа в Монтана, граждани. Храмът "Св. Дух" се строи в продължение на 12 години. Средствата за неговото изграждане са заделяни всяка година от бюджета на община Монтана, част от тях са отпуснати от държавата. Църквата е сред най-големите в България, тя побира над 600 вярващи. До нея е изграден нов парк "Св. Дух", който се простира на 16 декара.

Кметът на Монтана Златко Живков заяви, че голяма църква в днешно време се строи трудно и бавно, но въпреки това си е поставил за цел всяко от 23-те села в областта на има християнски храм.

Дата: 17.06.2019

Източник: БСК

Прочетено: 2555