21.05.2019

Форум "Бизнес и образование" поставя проблемите на пазара на труда и професионалното образование.

Бизнесът да се отвори за младите хора и да подкрепи дуалното образование, за това призова в студиото на Дарик новоизбраният председател на БСК в Добрич Николай Радев.

Канят на форум, посветен на взаимодействието между бизнес и образование

„За мен е предизвикателство и кауза да се опитам да направя нещо в посока на образованието и създаването на кадри, които са необходими за бизнеса”, сподели Радев.Той презентира дискусионния форум „Бизнес и образование”, който ще стартира утре в Добрич, организиран от БСК с подкрепата и съдействието на Община Добрич. 

В събитието се включват представители на фирми от региона, ръководители на професионални гимназии и други образователни институции от област Добрич. Форумът ще бъде открит от кмета на Добрич Йордан Йорданов и председателя на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

Образование и бизнес трябва да настроят честотите си на една вълна, а бизнесът да участва в изготвянето на план - приема за училищата в област Добрич, заяви още в ефира на Дарик Николай Радев. „В момента всички от бизнеса изпитваме страхотна нужда от квалифицирани кадри. Ние сме закъснели в това отношение с повече от 20 години.

В годините на прехода  преминахме през всякакви изпитания - хиперинфлация, безработица, сривове на пазарите,  финансови кризи, а проблемът с кадрите ни е съпътствал във всеки един момент”, подчерта Радев. Той коментира и проблемите с ниското заплащане на труда у нас, като изтъкна, че причината е в ниската производителност на труда.

„Бизнесът е недоволен от ниската производителност на труда, която в Добричка област е под средната за страната. Стимулацията трябва да е адекватна и да е обвързана със заработка. Ние купуваме труда на хората и плащаме за него и когато няма срещане между предлагане и купуване, там излизат проблемите. Ние не сме мотивирани да вдигаме заплатите, ако няма достатъчно повишаване на производителността.

Но това не става само с работниците, става с инвестиции в инфраструктурата, в техника и оборудване, в пазари, в обучение и работна сила и в екология – това са петте фактора за устойчиво развитие и успешен бизнес” – посочи председателят на БСК – Добрич. 

Дата: 21.05.2019

Източник: Дарик радио

Прочетено: 9044