31.05.2019

Темата коментират директор на Националната онкологична болница д-р Стефан Константинов и Григор Димитров, член на Надзорния съвет на НЗОК

Онкоболни пациенти твърдят, че от началото на седмицата им отказват прием за лечение в столична болница „Сердика”. Причината - достигнат лимит на болницата, в която протича химиотерапията им.

„Аз мисля, че този случай не интересува националната телевизия, защото не е национален. Това не е системен проблем. Годишно минават десетки хиляди хора и винаги се случва, по някаква причина, да бъде върнат човек. Това е локален случай. Проблем няма”. Това коментира в студиото на „Здравей, България” д-р Стефан Константинов - директор на Националната онкологична болница и бивш здравен министър.

„Миналата година не е имало лимити за онкологията. За последните години парите, които се отделят за онкоболни, се увеличават няколко пъти. Аз смятам, че случаят е единичен. Вчера съм бил в болницата, назначена е проверка”, коментира Григор Димитров, член на Надзорния съвет на НЗОК.

„Дадено е правото на мениджърите да управляват средства, които се знаят какви са до края на годината. В момента тече проверка за кореспонденцията между болницата и Здравната каса”, коментира Григор Димитров, посочи още той.

„Мисля, че проблемът не е системен, а в конкретния случай е на лечебното заведение”, котегоричен беше Димитров.

Стефан Константинов коментира, че само в София с химиотерапия работят 15 болници. "При нас се е случвало да връщаме пациенти. Най-честият проблем е свързан с обществените поръчки. Когато видим, че не можем в разумен срок да проведем лечението, аз съм препращал пациенти и към частни болници с ясната идея, че финансово ощетявам болницата, но ние сме поели ангажимент към здравето на този човек”, посочи той.

„Вероятно има някакво недоразумение, нещо е станало локално”, каза директорът на Националната онкологична болница

Целия разговор гледайте във видеото.

 

Дата: 31.05.2019

Източник: Нова ТВ

Прочетено: 3786