24.07.2019

Решението е взето на Надзорния съвет на НЗОК, по настояване на обществената квота в него, каза проф. Григор Димитров 

Да се изплати надлимитната дейност на онези лечебни заведения, които са спечелили делата срещу Касата на последна инстанция и имат изпълнителен лист. Това решение взе Надзорния съвет на НЗОК на последното си заседание, преди лятната ваканция. В тази група влизат близо 5 болници, каза за clinica.bg проф. Григор Димитров, представител на БСК и на Обществената квота в НС на НЗОК.
 
Разглеждането на този въпрос, който предизвиква остри дискусии, стана по инициатива на проф. Григор Димитров, който е представител на обществата квота в НС на НЗОК. Днешното решение да се изплати над лимитната дейност на болниците, които са спечели делата срещу Касата на последна инстанция е с цел да не се трупат допълнителни лихви, уточни експерта.

Средствата ще бъдат осигурени от резерва на НЗОК. За това има специално решение на НС на НЗОК, което упълномощава директора на институцията д-р Дечо Дечев да извърши тази дейност. По думите на проф. Димитров, резервът на касата разполага със сумата, която ще получат първите лечебни заведения. Не повече от 5 са тези, които са  представили в НЗОК нужните изпълнителни листове, макар да има и други лечебни заведения, спечелили на последна инстанция делата.

С това решение се поставя началото на процес по изплащане на надлимитната дейност на всички болници. Каква ще е политиката на Касата по изплащането на тези суми и на останалите болници, ще е ясна след приемането на отчета за дейносттта на НЗОК за деветмесечието. До тогава ще бъдат подготвяни различни варианти за взимане на решения, уточни експерта.

Дата: 24.07.2019

Източник: clinica.bg/

Прочетено: 1595