18.06.2019

Отлични резултати в информирането на потребителите отчитат  пивоварите в България

Етикетите на 60 % от бирата в страните от ЕС съдържат информация за калориите, съобщиха Пивоварите на Европа, а 85% от пивото на стария континент вече е с данни за съставките. Постигнатото е резултат от доброволния ангажимент на пивоварните за предоставяне на хранителна информация за бирата, който стартира преди 3 години. С днешна дата Пивоварите на Европа обявиха, че до 2022 г. данните за съставките и енергийната стойност ще са на етикетите на всички бирени бутилки и кенове. 

През септември влиза в сила меморандум за разбирателство с ЕК, с който този ангажимент на европейската бирена организация публично се официализира. Към меморандума, подкрепен от пивоварите, могат да се присъединят всички компании и асоциации от сектора на алкохолните напитки, стига те напълно да подкрепят документа и включената в него инициатива на етикетите на напитките да се изписва информация както за съставките, така и за енергийната стойност. 

Според току що приключилия общоевропейски мониторинг за доброволното етикетиране на бирените опаковки, пивоварите в България за пореден път отчитат отлични резултати. Всички производители на бира, членове на Съюза на пивоварите, предоставят на бутилките, кеновете и кеговете си списък на съставките и енергийната стойност. Това означава, че над 98% от произвежданото в страната пиво и над 95% от дистрибутираните бири вече имат върху етикетите си тази информация. По този начин върху приблизително 750 милиона бирени опаковки, консуматорите имат разбираеми, сравними и точни данни за хранителната стойност на различните марки. При светлите бири тип пилзнер, които традиционно са с над 90% пазарен дял, средната стойност на калориите е около 43 kcal на 100 милилитра, безалкохолните – 23 калории, а тъмните – около 58 - 60 kcal, коментират от Съюза на пивоварите. 

Според генералният директор на Европейската потребителска организация (BEUC) Моник Гойенс "Жизненоважно е хранителната информация и списъците със съставки да бъдат предоставяни на потребителите върху етикетите на алкохолните продукти в съответствие с Регламента за предоставяне на информация за храните на потребителите (1169/2011)". 

Ангажиментът на производителите на бира е свързан и с изпълнението на исканията и очакванията на европейските потребители, показва изследване на Пивоварите на Европа. Според резултатите от представително за ЕС проучване на международната агенция GfK, проведено в 9 европейски страни, над 86% от респондентите смятат, че консуматорите трябва да имат достъп до една и съща хранителна информация на 100мл. за алкохолни напитки, каквито понастоящем получават за всеки друг хранителен продукт. 74% от потребителите в ЕС считат, че етикетите на алкохолните напитки трябва да имат списък на съставките, 71% - информация за енергийната стойност, а 71% - пълен списък на хранителната информация. Интересът на потребителите към тези три вида информация е по-висок сред умерените консуматори, отколкото сред тези, които употребяват алкохол в по-големи количества.

В този дух са и коментарите на еврокомисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис: "Поздравявам пивоварите за ангажимента им да осигуряват пълния списък със съставки и енергийна стойност на 100мл. върху етикетите на всички предварително опаковани бири. Европейските регулации залагат правилата, които трябва да бъдат следвани, и аз съм удовлетворен, че пивоварите изпълняват тези високи стандарти. Това е в интерес на общественото здраве и на потребителите".

Темата за информирането на потребителите бе широко обсъдена и на току що приключилия тридневен Форум на Пивоварите на Европа, състоял се в Атверпен, Белгия. В събитията се включиха над 1000 представители на пивоварния бранш от цял свят. 72 лектори от 21 страни коментираха водещите теми от дневния ред на бирената индустрия – от възможностите за растеж и промяна, според потребителските предпочитания - до техническите постижения в пивопроизводството. 

Биреният форум се организира паралелно с 37-ия Конгрес на Европейската пивоварна конвенция (EBC) – едно от най-важните технически и научни събития в пивоварния сектор в Европа. EВС споделя опита на най-добрите изследователски компании и майстори на бирата, като представя разработването на световни методи за съвременен контрол на качеството на бирата, нейното производство и суровини. 

Информация за Пивоварите на Европа и Съюза на пивоварите в България (СПБ) :

Пивоварите на Европа представлява интересите на над 9500 пивоварни, като в организацията членуват националните асоциации на 29 европейски държави. Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е член на Пивоварите на Европа от 2008 г. Със своите добри практики българските пивовари са се утвърдили като едни от най-инициативните и уважавани членове на общоевропейското сдружение на бирената индустрия. 

Членове на СПБ са: ”Болярка - ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг България” АД, „Ломско пиво” АД, „Доровски инвест“ ООД и техните доставчици на суровини, материали и оборудване.

Приоритет за СПБ са инициативите за информиране на потребителите „Гордеем се да сме прозрачни“, които са част от образователната кампания „Национална бирена академия“. През 2019 г. Националната бирена академия спечели награди от годишните конкурси на БАПРА и БДВО. Академията на СПБ се реализира с експертизата и участието на инженер-технолози и учени, работещи в изследователските полета на диетологията, микробиологията, пивоварната технология и продуктовата категория.                                        

 

За контакти:

Милица Крайнова

Агенция Knowbox

М: +359 888 47 46 46; Е-mail: militza.kraynova@knowbox.bg

 

Съюз на пивоварите в България

Тел: 02/ 989 40 24

E-mail: ubb@i-n.net

 

 

Дата: 18.06.2019

Източник: Съюз на пивоварите в България

Прочетено: 6764