25.06.2019

Издание на БСК се разпространява безплатно сред членовете на Камарата и институциите.

 

Скъпи приятели,

След като се "потопихме" в дълбоките води (Бр. 1 на "Noblesse oblige" бе посветен на Световния ден на водата), естествената посока на движение е да погледнем към слънцето.

Лятото е пред нас, Световният ден на соларната енергия - също!

Екипът на Noblesse Oblige потърси всички аспекти на енергията, за да Ви предостави съвсем топъл втория брой на изданието на Българска стопанска камара (БСК). Изкушавам се да припомня аргументираните позиции на БСК по действащата Енергийна стратегия от 2011 г., както и по новия Национален план климат-енергетика до 2027 г. През годините многобройни бяха битките ни с администрацията в Брюксел за увеличени тавани на емисиите парникови газове. БСК имаше решаваща роля и за справедливото разпределение на емисионни квоти за парникови газове през 2007-2012 г., което даде шанс за развитие на над 140 предприятия от енергетиката, металургията, химията, циментовата, целулозно хартиена и други индустрии.

Вярвам, че щом вторият брой на списанието е в ръцете Ви, сте открили своето място под слънцето на предприемачеството в България. Вдишвате по-свободно, тъй като сте дали своя принос към държавния бюджет (на 18 май настъпи Денят на данъчната свобода) и се подготвяте за следваща доза непредвидими задължения, които администрацията е подготвила.

Опитахме се в този брой да потърсим добрите примери в българския бизнес, да систематизираме полезната информация и новите звезди, за които не подозирате, но изстрелват България в Космоса.

Ще имате възможността да надникнете зад оградата на АЕЦ Козлодуй, да седнете на студентската скамейка, редом до кадрите, които се подготвят за сектор "Енергетика", ще можете да се потопите в дълбините на Маришкия басейн и да разберете откъде черпят енергия младите хора, завърнали се в България и основали собствен бизнес.

В този брой ще се запознаете с първите почетни членове на БСК: Димитър Димитров - управляващ директор на Heineken International oт 2016 г., Жан-Мари Стандарт - почетен делегат на БСК в BusineaaEurope, Игнат Канев – почетен консул на Република България в Канада, известен със своята благотворителност и заслуги в международен план, Фил Филипов - собственик на заводи в Германия, Китай, Мексико, Франция и България, Шевкет Чападжиев - най-богатият български емигрант в чужбина, собственик на един от най-големите полиграфични комбинати в САЩ.

Специално място сме отредили и на нашите най-нови членове - „Джапан Табако Интернешънъл България“ ЕООД /JTI/, „Данлекс“ ЕООД, „Хиър Юръп Б.В. - Клон България“ КЧТ, „ТЕХ-КО“ ООД, „Компания за международни конгреси“ ООД, „Райсволф България“ АД, Съюз на счетоводителите в България (ССБ), Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер (БАРБС), Българска асоциация на заведенията (БА3), Интерактив адвъртайзинг бюро България (ИАБ България).

Благородството задължава да не издавам всичко още в началото на броя, а да Ви пожелая приятно четене, с благодарност за доверието и с пожелание за слънчеви дни!

Приятно четене!

 

Радосвет Радев

председател на БСК

Отпечатано във 

Дата: 25.06.2019

Източник: БСК

Прочетено: 4762