04.07.2019

Ясен Танев, Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер, Бизнес старт, 04.07.2019

Част от новите текстове в Наредба Н-18 предвиждат въвеждането на авариен режим за бензиностанциите, защото те са стратегически обекти. Това каза Ясен Танев, Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Според Танев най-важното, което бизнесът трябва да знае от обнародваните преди дни промени в наредбата, е, че ситуацията остава е все така тежка и неприятна за средните и големи компании и производителите на софтуер.

„Има позитивизъм, но никой да не се успокоява – големият проблем е още там“.

Една от причините за тежката ситуация е липсата на промени на основни елементи, свързани с намаляване на обхвата в частта „Системи за управление на продажби в търговските обекти“, посочи гостът.

„Обхватът на наредбата трябва да се намали, за да е поносим рискът“.

Трябва да се повиши и контролът върху производителите на фискални устройства, за да не пускат по-недоизчистени версии, защото могат по-лесно да се обновяват, добави Танев.

Според него позитиви от наредбата все пак има, а отпадането на изискването търговците да съхраняват книги към касовите си апарати е част от тях.

„Препоръчва се от време на време бизнесът да отпечатва клен или да го съхранява на външен електронен носител, защото по този начин той ще има и собствено копие на неговата касова книга, която е в Националната агенция по приходите“.

Над 20 хил. електронни магазина у нас скоро ще имат възможност да използват по-модерни условия да функционират и съществуват, посочи още Танев. Вижте във видео материала какво включват те.

Дата: 04.07.2019

Източник: bloombergtv.bg

Прочетено: 2084