23.07.2019

От Българската петролна и газова асоциация (БПГА) информираха европосланици за изискванията на Наредба №18. Това стана след среща между членове от Управителния съвет на асоциацията и посланици и представители на посолствата на Великобритания, Нидерландия, Австрия, Румъния и Гърция в България. Срещата се проведе в представителството на Европейската комисия в България. 

Новата наредба трябва да влезе в сила от 1 октомври 2019 г. Според нейните изисквания всяка една продажба трябва да се отчита веднага чрез касовите апарати, в които софтуерът да показва каква е цената, на която е закупено горивото, каква е печалбата, какви са разходите - обобщено в реквизит "покупна цена".

Покупната цена е търговска тайна, гарантирана от международното, европейското и националното право. Показването на подобна информация би могло да изкриви конкуренцията между търговските оператори, опасяват се от БПГА. Според представители на бранша подобно изискване би противоречало на основополагащите принципи на ЕС. То противоречи и на приложимите в съюза правила за лоялна конкуренция, защитавани от член 101 от Договора за функциониране на ЕС.

Въвеждането на реквизит "покупна цена" в касовите бележки би засегнало не само националния пазар, но и съюзната търговия с горива, предупреждават от асоциацията. Много европейски фирми имат вътрешнообщностни доставки на територията на страната.

Обяснението за това, че покупната цена не носи обективна информация за потребителите от бранша дават с това, че в нея не са включени редица разходи, които правят компаниите. Сред тези разходи са съхраняване на държавни резерви, разходи по експлоатация, логистични и маркетингови разходи, мотивират се от БПГА. От асоциацията са потърсили и среща с премиера Бойко Борисов.

На 18 юли туроператори заявиха, че е почти невъзможно прилагането на новата Наредба №18 и те могат да изнесат бизнеса си от България.

Още през февруари по време на среща на Българска стопанска камара с премиера бе решено да има отсрочка при влизането в сила на новата Наредба №18. Тогава от НАП уверяваха, че фискалните устройства, за които се налагат промени във връзка с промените, наложени от наредба Н-18, са около 170 хиляди. От приходната агенция също убеждаваха, че държавата повече няма да пуска нови наредби за касовите апарати. Преди това финансовият министър Владислав Горанов обяви, че наредбата се отлага, но това няма да важи за всички икономически оператори. За обикновените касови апарати, които нямат компютърна система за управление на продажбите и са регистрирани по ДДС, срокът за нови касови апарати остана до 31 март. За тези, при които се налага подмяна на софтуера, срокът ще се удължи до края на септември.

От Българска стопанска камара заявиха, че новата наредба е злонамерена и инквизира българския бизнес.

Дата: 23.07.2019

Източник: Банкеръ Параграф 22

Прочетено: 4744