05.09.2019

АУДИО

Българската стопанска камара успешно реализира пилотен проект за довеждане на работници от Виетнам в България. Председателят на БСК Радосвет Радев посети шуменското шивашко предприятие „Елит Колекшън Попов и Сие” ООД, за да приветства първите работници от азиатската страна. Година след като от фирмата споделят за проблем с липсата на работна ръка и търсят съдействието на БСК, пилотният проект е вече успешно реализиран. На първия етап, шестима виетнамци вече работят в предприятието, като се очакват още девет. На всички са осигурени добри условия на труд и са настанени в жилищни помещения на работодателя.  

„С голям ентусиазъм подготвихме този проект, спазвайки всички изсквания на България и на Виентам, за да можем да привлечем този трудов ресурс. В град Шумен, в българско предприятие хора, дошли от другия край на света, произвеждат продукция, която е за италианската армия. Естетсвено, ползите остават в Бълагрия и аз, като председател на БСК, съм изключитлено щастлив, че този проект успя”, заяви Радосвет Радев. Радев обясни, че проекта е пилотен и благодарение на реализацията му, в бъдеще подобни идеи ще се осъществяват по-лесно. 

„Не тябва да се затруднява достъпът на тази работна сила до България. Напротив, България се конкурира с много други държави, имащи същия проблем. От тази гледна точка, в процеса, който предстои да бъде анализиран, ще посочим на българската администарция онези пунктове, които я правят неконкурентоспособна за българския предприемач. Ако процедурите са опростени, модерни и бързи, ние ще имаме конкурентоспособна икономика”, коментира още Радосвет Радев. 

Собственикът на шуменското шивашко предприятие Илия Попов подчерта, че БСК е най-близко до работещите предприятия и, благодарения на нея, се намират практически решения на проблемите на предприемачите. „Една фирма много трудно би се сдобила с чужди работници, ако я няма помощта на БСК”, допълни Илия Попов. Той разказа, че новите служители много бързо са се адаптирали към работната среда и повишават производителността на предприятието. 

Председателят на шуменската структура на БСК Николай Тончев също високо оцени успешно реализирания проект. „Винаги сме обсъждали възможността да се доведат работници от Виетнам, за да се създаде конкуренция на работната сила на българския пазар, тъй като промишлеността и в Шуменска област изпитва голям недостиг на работна ръка”, каза още Тончев, допълвайки че БСК в цялата си история е подпомагала бълагрските предприятия и ще продължи да го прави.

АУДИО

Дата: 05.09.2019

Източник: БСК

Прочетено: 5531