04.10.2019

Пресцентърът на БСК публикува цялото интервю, което проф. Григор Димитров даде за bTV новините във връзка с 50 млн. субсидия за болниците от държавния бюджет.

Пресцентърът на БСК публикува цялото интервю, което проф. Григор Димитров (член на Надзорния съвет на НЗОК и гл. директор "Осигурителни отношения" в БСК) даде за bTV Новините във връзка с 50 млн. субсидия за болниците от държавния бюджет.

***

ВИДЕО

При Вас сме, за да коментираме една ситуация, която излезе наяве. Кабинетът каза, че отпуска сума до 50 милиона лева, с които да стане така, че да се увеличат заплатите на медицинските сестри. Почти месец по-късно това постановление е редактирано, като сумата е сведена до 6 милиона лева. Знаехте ли за тази редакция и как я оценявате?

Ние, членовете на Надзорния съвет на НЗОК, не знаем за тази редакция, тъй като нямаме откъде да я научим. Нашите функции са съвършено различни от онова, което се е говорило за увеличение на заплатите в здравеопазването. Надзорният съвет на Касата няма функции да увеличава заплати на медицински сестри. Надзорният съвет на Касата, изхождайки от това, че има големи проблеми с педиатричните пътеки в страната и имаше масово недоволство, което беше основателно от страна на лекарите педиатри, реши да отпусне от резерва на Касата 50 млн. лв. за покриване на тези дефицити. Единственото общо между тези средства и отпуснатите от Министерския съвет е, че и в двата случая става въпрос за 50 млн. лв., но това са различни средства, от различни източници, за различни цели.

НЗОК реши да увеличи цените на 57 клинични пътеки, основно в областта на педиатрията, хирургията, белодробните заболявания. Именно за покриване на това финансиране бяха отпуснати въпросните 50 млн. лв. от резерва на Касата.

Не са ли над 100 пътеките?

57 са пътеките, които бяха коригирани. 36 милиона лева се отделиха за увеличението на тези пътеки, като се диференцират някои от тях в зависимост от нивото - 10, 20 или 30 процента увеличение. Освен това, се дадоха 10 милиона лева за някои дейности, при които трябваше да се увеличат цените. Например, ражданията - с около 100 лева, ПЕТ скенерът, хемодиализата. Общо сумата за тези увеличения е около 45-46 милиона, с 6 милиона резерв, ако наистина има някъде прекалено усвояване на тези дейности, да можем да изпълним това обещание.

Това ли е сумата, която трябва да стигне за второто полугодие, заради по-високите цени на клиничните пътеки?

Тези пари са изцяло от разблокиране на резерва на Касата. Тоест, никой по никакъв повод не е давал допълнителни пари на Касата за тази дейност. Нека уточня - тези пари са от осигурителни вноски на всички нас, които се самоосигуряваме, и от по-малките по размер средства, с които държавата осигурява своите хора.

Имаше ли договорка, в която да гласувате тези допълнителни 50 милиона за болниците да са за сметка на онези, които Кабинетът обеща да отпусне?                          

В никакъв случай ние не участваме в такава договорка, тъй като това не е в нашите функции. Нито е нормално, нито е коректно, нито е законно. Ние решихме и отделихме 50 милиона, въпреки критичното състояние на резерва, за да разрешим проблемите в педиатрията и, донякъде - в общинските болници.

Водихте ли изобщо такъв разговор, в който представители на властта казаха, че едното трябва да е за сметка на другото?

Не, не сме провеждали такъв разговор, нито е бил обект на наши съждения. Имаме съвършено друг предмет на дейност. Ние откликнахме на проблемите в педиатрията и общинските болници - какво може да се направи, за да подобрим ситуацията. Не е работа на Надзорния съвет да определя заплати и да се занимава с това кой колко получава. Това е работа на други хора.

Как се стигна до тази ситуация?

За хората, които разбират от финансиране на здравеопазването, даването (умишлено употребявам тази дума) на 50 милиона означава, че това никога не може да се случи, по три причини. Първо, имаме нова философия на заплащането за резултат, а не щатна, каквато беше преди 30 години. Второ, става въпрос за търговски дружества, на които не може да им се дават пари, това е недопустима помощ в Европейския съюз. Третото са заплатите, крайният резултат, който се определя от мениджърите на болниците. Така че, ако някой си мисли, че може да даде 50 милиона и да увеличи заплатите на сестрите по този начин, това няма да стане. Има само един начин - радикална реформа на здравеопазването в две основни посоки – нова организация в неговото управление и в неговото финансиране. В против случай, забравете всякакви надежди!

Тогава, в каква ситуация се намираме? Как така премиерът и здравният министър обещават едно, а в последствие поправят това свое намерение и накрая хората излизат отново на протест? Каква е тази ситуация?

Смятам, че тази ситуация е непремерен и необмислен ход. Не можем просто да извадим една група от тези, които се грижат за нашето здраве, и да им увеличим заплащането. Ако има увеличение, то трябва да бъде за целия екип: лекари, медицински сестри, санитари, които наистина заслужават, особено в общинските, окръжните и областните болници. Но това може да стане в сегашната ситуация само по един начин, когато се увеличи дейността им или през увеличаване на цените на клиничните пътеки, които повече от 10 години не са коригирани съществено. Това, обаче, ние, членовете на Надзорния съвет, когато готвим Националния рамков договор заедно с Лекарския съюз, ще го коментираме как можем да постигнем, за да има реално увеличение на заплащането на хората.

Защо според Вас Кабинетът поправи тази сума от 50 милиона на 6 милиона? Какво може да стои зад това месец по-късно в тая поправка?

Ефектът не може да се постигне по този начин. Парите в Здравната каса не се наливат от никого. Това са пари от нашите вноски, които ние правим за здраве.

Тогава защо се оправдават „Не успяхме по тоя начин, сега - по другия“?

Това, което ние направихме, не е „другият начин“. Ние решихме целево, благодарение на коректността на Българския лекарски съюз, един проблем - Педиатрията и донякъде общинските болници.

И не е имало договорка едното да е за сметка на онова?

Каква договорка, като едните пари са от Касата, другите са от бюджета?

             

  

Дата: 04.10.2019

Прочетено: 1913