27.11.2019

Концепцията да се отдават имоти под наем в България изостава като обеми, стил и добри практики от редица други европейски държави. Това е коренът на проблема.

Борис Павлов, основател и изпълнителен директор на Flat Manager, Иван Велков, председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация и член на УС на Българската стопанска камара (БСК), Бизнес старт, 27.11.2019

Отдаването на имоти под наем чрез онлайн платформи като Airbnb и Booking не е туристическа услуга, защото се предлага съвсем различен продукт. Ние не предлагаме услугите на традиционните хотели. Това каза Борис Павлов, основател и изпълнителен директор на Flat Manager, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов във връзка с предложението тези имоти задължително да се категоризират като места за настаняване по Закона за туризма. 

"Потребителите на нашия продукт са различни. Те търсят по-различно изживяване от хотелските услуги. Клиентите искат да разполагат с удобствата на един апартамент като кухня, пералня и други, които не намират в хотелите".

Иван Велков, председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация и член на УС на Българската стопанска камара (БСК), също изрази мнение, че това не е туристическа услуга.

„Концепцията да се отдават имоти под наем в България изостава като обеми, стил и добри практики от редица други европейски държави. Това е коренът на проблема“.

Според него проблемът е в дефицита на нормални пазарни отношения.

По думите му краткосрочното отдаване под наем е търговска дейност.

"Ние имаме проблем в управлението на сградите. Негативните отношения към част от тази дейност се появяват, когато ползвателите на услугата не спазват общоприети правила за шум. Негативите от това няма как да бъдат разрешени с категоризация на имота".

Павлов коментира, че повечето собственици на тези имоти са физически лица и плащат имотен данък и такса смет.

„Ако предложението бъде прието, собствениците ще имат непосилни задължения".

Вижте целия разговор във видеото.

Дата: 27.11.2019

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Прочетено: 1679