14.12.2019

Пенчо Милков представи своята визия по време на форума „Съвременните предизвикателства пред осъществяването на регионалните политики“, организиран от Русенската стопанска камара.

Обединение на съседни общини за регионално развитие на икономиката предлага кметът на Русе Пенчо Милков. Той представи своята визия по време на форума „Съвременните предизвикателства пред осъществяването на регионалните политики“, организиран от Русенската стопанска камара, предаде Русе Медиа.

Регионалното сътрудничество на ниво общини е един от пътищата, по които Северна България може да навакса изоставането си в икономически план, смята и кметът на Русе Пенчо Милков.

„Община Русе ще направи всичко възможно да създаде такъв общ регионален маркетинг. Върнах се от заседание на Националното сдружение на общините, където много силно ми направи разговора с вицепремиера Томислав Дончев, защото споделя и моята визия. А тя е общината да мисли напред – не когато дойде инвеститор, да създава условията в определени имоти, а да създава предпоставките и когато дойде инвеститорът, ние да сме готови с имоти, с възможности, които са помислени напред.

Също така до година и половина -две и в новия програмен период ние трябва да мислим за междуобщинско сътрудничество за кандидатстваме пред ЕС и пред държавата. Виждаме, че една община, кандидатствайки сама за финансиране, няма как да постигне общ икономически подем за региона“, сподели Пенчо Милков.

Той заяви и намерението си общината да съдейства за създаване на среда за стартиращи компании, а решенията в стопанската област първо да се поставят на обсъждане с хората от икономическата област, които са активни и креативни.

Председателят на Русенската стопанска камара проф.Красимир Ениманев заяви, че целта на форума е да покаже какво се случва с Дунавския регион и със Североизточната му част, като се търси взаимодействието на административния капацитет на областните и общинските управи и сработването им с бизнеса.

Сред най-важните въпроси е работната ръка. „Човешкият фактор – откъде да вземем кадри, които да са обучени в съвременни технологии, които да искат да работят мотивирано, срещу какво биха работили. Дали ще внасяме работници и каква ценностна система ще имат тези работници и как ще променят нашия регион. Или можем нашите да бъдат обучени достатъчно добре и достатъчно мотивирани за да повишим производителността на труда. Защото заплатата се явява един коефициент от производителността на труда. Колкото повече произвеждаш, повече получаващ. Чуждата работна ръка е частично, палиативно решение. Това нещо за момента ще реши проблема, но в дълбочина ще го задълбочи“, смята проф.Красимир Ениманев.

Кметът Пенчо Милков е убеден, че Русе трябва да печели от местоположението като северната столица на България. „Русе определено стои като врата към Европа, но аз искам нашето местоположение да бъде осъзнато, подпомогнато и защо не да има Североизточна икономическа зона, подобна на тази, която има около Пловдив. В Южна България нямат нито река Дунав, нито нашите стратегически възможности. Ние трябва да ги използваме -близостта до румънската столица, огромният ресурс, с който разполага река Дунав, чудесната подготовка, която има Русенският университет, професионалните ни гимназии във всички направления –от това да подстригваш до това да строиш кораби. Имаме невероятни възможности и не бива да оставаме спокойни, когато компании избират други градове“, каза още кметът на Русе.

ВИДЕО

Дата: 14.12.2019

Източник: www.briag.bg

Прочетено: 2605