05.02.2020

За членове на Камарата бяха приети шест търговски дружества, две браншови и една съсловна организация

Днес, 5 февруари 2020 г., се проведе първото за годината заседание на Управителния съвет на Българската стопанска камара.

Членовете на УС утвърдиха нов състав на Президиума на Арбитражния съд при БСК, поради изтичане на мандата на сегашния състав. Новият Президиум е в състав: Румен Котов – председател, Наталия Събева – зам.-председател, и членове Асен Георгиев, Магдалена Вълова и Георги Вълчанов.

УС на БСК излъчи Мария Минчева за представител на БСК в Европейския икономически и социален комитет за следващия мандат на Комитета (2021-2025 г.). Кандидатурата й ще бъде представена пред Икономическия и социален съвет на РБ, съгласно утвърдената процедура.

Беше утвърдена позиция на БСК относно изпълнението на ангажиментите и целите на Европейския зелен пакт. В позицията се подчертава, че предизвикателствата пред националната икономика и общество са изключително сложни и взаимосвързани, и в значителна степен - непрогнозируеми. Очаква се сред най-тежко засегнатите сектори да бъдат енергетиката, транспортът, строителството, промишлеността, селското и горско стопанство, НИРД и др. Вижте пълния текст ТУК.

На днешното си заседание УС на БСК прие за членове на Камарата шест търговски дружества, две браншови и една съсловна организация, както следва:

  1. dm България ЕООД, с предмет на дейност „Търговия на дребно с парфюмерийни и козметични стоки и тоалетни принадлежности“. dm принадлежи към най-големите вериги дрогерии в Централна и Източна Европа. Първият филиал е отворен през 1976 г. в град Линц. Централата на концерна се намира в Залцбург, Австрия. Днес концернът dm е представен в 13 европейски страни, има над 3500 филиала и над 60 500 служители. От 2017 г. осъществява търговия и чрез трансграничния водещ китайски магазин Tmall, работещ в системата на Alibaba.

В България dm открива своя първи магазин през януари 2009 г. в гр. Видин. Днес на територията на страната компанията има 80 работещи магазина в 26 града. Асортиментът на dm обхваща изключително голям брой козметични продукти, парфюмерия, стоки за дома, храна за домашни любимци, бебешки продукти и много други. Многообразният асортимент е допълнен и от 23 собствени марки на dm, а през 2015 г. бяха предложени и първите био продукти – dmBio, създадени в отговор на повишеното търсене от страна на клиентите на био продукти с доказан произход на достъпна цена.

dm България предлага на клиентите си компетентната консултация. Затова инвестира в обучението на своите служители и работи за въвеждането на нова професия за България – „дрогерист“. В тази връзка компанията реализира дългосрочна програма за повишаване на квалификацията, като стартира за служителите си едногодишно обучение в Австрия по австрийска учебна програма, което включва задълбочено изучаване на предмети като биология, химия, ботаника, биохимия, наука за храненето и т.н. В партньорство с Професионалната гимназия по екология и биотехнологии в София е разработен и курс за обучение на dm дрогеристи в България, базиран на опита на преподавателите от гимназията и австрийската програма. Такива курсове за обучение вече има и във Варна, Бургас и Плевен. Целта на компанията е в следващите години във всеки магазин на dm да има поне един обучен дрогерист.

За 10 години на българския пазар dm инвестира над 7 милиона лева в разширяване и обновяване на магазини, в обучение на служители, както и в подкрепа на социални кампании, обединени под мотото „За по-добър свят заедно“.

  1. Кауфланд България ЕООД енд Ко КД / Kaufland, с предмет на дейност „Търговия на дребно със стоки за широко потребление, които са допуснати до обществения пазар, между които промишлени и хранителни стоки в т.ч. пиротехнически средства; управление и участие в други предприятия, които осъществяват дейност в горепосочените отрасли и свързаните с тях сделки, придобиване, разпореждане, вземане и отдаване под наем, управление и експлоатация на недвижими имоти, както и на други вещни права върху недвижими имоти, както и всяка друга дейност, незабранена от българското законодателство“.

Началото на Kaufland е поставено през 1930 г. от германеца Йозеф Шварц под името Lidl & Schwarz KG и концентрира дейността си в търговия с основни храни, суровини и южни плодове. Впоследствие фирмата се специализира в търговия на едро с богат асортимент от хранителни стоки. През 1972 г. в град Некарзулм, Германия, е отворен първият хипермаркет с името Kaufland. В момента „Кауфланд“ е голяма верига от германски хипермаркети и по-малки магазини предимно в областта на хранителните стоки. Компанията има общо над 1000 магазина в Германия, Полша, Чехия, Словакия, Хърватия, Румъния и България.

В България „Кауфланд“ работи от март 2006 г. чрез подразделението си „Кауфланд България“. Отваряйки първия си хипермаркет в Пловдив, към края на 2017 г. вече има 58 магазина в големите градове в цялата страна, а обемът на продажбите е от 1,737 милиарда лева или 13,8% от общите в търговията на бързооборотни стоки, което я определя като най-голямата в страната в този сектор. По брой наети лица „Кауфланд България“ е вторият по големина недържавен работодател след военния завод „Арсенал“. Сред отличията на дружеството в България са: най-зелена компания за 2013, 2014, 2015 и 2017 г.; приз "Добро сърце" за 2016 г., награда на Германо-Българската индустриално-търговска камара за 2016 г. Три години поред „Кауфланд България“ е №1 в ритейл-сектора в класацията "Капитал Топ 100".

  1. "Еврохолд България" АД, - една от водещите публични компании, чийто акции се търгуват на Българска фондова борса - София. Инвестиционният портфейл на Холдинга включва дъщерни дружества, извършващи дейности в четири направления: финансови услуги, продажба на автомобили, лизинг и застраховане. Взаимно допълващите се дейности предоставят значителни възможности за бързо нарастване на пазарните дялове на компаниите в холдинговата структура, оптимизиране на разходите, засилване на конкурентоспособността и в резултат на това повишаване на печалбата на „Еврохолд“. Мисията на „Еврохолд“ е да поддържа висока финансова стабилност и да осигурява адекватна възвращаемост на своите акционери; да подкрепя растежа на дъщерните си компании; да стимулира иновациите и повишава удовлетвореността на клиентите си; да осигурява необходимите условия за постоянно подобряване на синергиите между дъщерните си компании; да поддържа високо доверие в отношенията си със своите клиенти, служители и акционери. Основните цели на „Еврохолд“ са: да удовлетворява нуждите на своите клиенти чрез предлагането на иновативни и конкурентни продукти и услуги, да разширява пазарите, на които оперира, и да повишава пазарните дялове на всяка от дъщерните си компании; да увеличава обема на продажбите в съчетание с висока рентабилност, да запазва позитивния имидж на компанията. Изпълнението на целите ще доведе до устойчив ръст на приходите и печалбите.

  2. "Рамкофарм" ООД, с предмет на дейност „производство на хранителни добавки“. „Рамкофарм“ ООД е създадено през 1993 г. и е 100% частно българско търговско дружество. Основната му дейност е разработка, производство и разпространение на хранителни добавки на билкова основа – продукти от стандартизирани сухи екстракти, етерични масла и комбинации от витамини в капсулна и таблетна форма. Използваните суровини са предимно внос от водещи фитофармацевтични компании в Европа. До момента фирмата е разработила над 70 продукта, 48 от които се продават в аптечната мрежа и се ползват с репутацията на качествени и търсени от потребителите препарати. Всички продукти на „Рамкофарм“ ООД са патентно защитени като полезни модели и търговски марки. „Рамкофарм“ ООД има регистрации и осъществява износ на своите продукти за Гърция, Северна Македония и Ирак, като работи и по нови възможности за излизане на трети пазари. Дружеството притежава собствена производствена база, която е изградена съгласно условията за GMP /добра производствена практика/ и е лицензирана за производство на лекарствени средства от Изпълнителна агенция по лекарствата. Компанията е регистрирала и произвежда два лекарствени продукта „Калиев йодид Рамкофарм – 65 mg”, Нурулин Дуо 500 mg парацетамол / 200 mg ибупрофен таблетки.

  3. "Джей Ем Кей Дизайн" ООД / JMK Design Ltd., с предмет на дейност дизайн, конструиране, изработване на облекло, модни аксесоари и допълнения, графичен дизайн, предпечат; рекламни, информационни и маркетингови дейности и услуги; покупка, инвестиции, развитие, строеж и продажба на недвижими имоти; отдаване под наем на автомобили; производствена и търговска дейност в страната и чужбина; предприемаческа дейност; счетоводни услуги. Дружеството е създадено през 2008 г. и предлага облекло под марката CARAMELfs. Творческият център се намира в София. Творческият дизайнерски екип създава авторски, ръчно изработени дрехи и бижута. Приемат и лични поръчки. Дружеството има програма за търговия на едро за модни бутици и онлайн платформи.

  4. "Флора комерс" ЕООД, с предмет на дейност – Търговия на едро и дребно с изкуствени, естествени и сухи цветя и други стоки за декорация и художествено аранжиране на хотели, молове, болници, ресторанти, казина, офиси, частни домове, спа центрове и други обекти. Фирмата е създадена през 1996 г. и е основен вносител от Гърция, Холандия, Италия, Китай, Хонконг и други страни и търгува с богато разнообразие от стоки – над 20 000 артикула в областта на цветята – изкуствени, сухи, балсамирани и естествени, стъклени съдове, цинкови съдове, кошници и панери от ракита и бамбук, кутии за бутилки, метални съдове, керамични изделия и сувенири, аксесоари за сватбени тържества, свещи – декоративни, трапезни, ароматни и обикновени, аксесоари за аранжиране, подаръчни стоки и опаковки и много други артикули. Разполага и със собствено ателие за аранжиране на нестандартни поръчки. Сред клиентите на фирмата са: „ Метро Кеш енд Кери – България“ , „Билла“, мол Парадайс“, мол „София“; „Happy“; „Инкофунд“, „Каза вино“, „Ла Ботега“, „Бела – България“, магазини "Мосю Бриколаж" , "Лукойл" България, хотелите "Шератон", "Хилтън", гранд хотел "София", "Радисън", хотелски комплекс „Макси“ и много други.

  5. Българска асоциация на собствениците на земеделски земи – БАСЗЗ е сдружение с иновативни идеи и проекти, насочени в сферата на земеделието. Учредена е през 2007 г. от 7 дружества, инвестиращи в земеделски земи. БАСЗЗ има амбицията да привлече все повече нови членове и да разшири обхвата си. В момента в Асоциацията членуват 39 асоциирани и пълноправни членове – едни от най-големите собственици на земеделска земя в България. Общата площ, която притежават членуващите дружества в асоциацията, е около 3 милиона декара. Собствеността е разположена в повече от 2 500 села в страната. Много от членуващите дружества са във финансови групи с фирми, занимаващи се със земеделие и развиващи широко разнообразие от дейности – зърнопроизводство, градинарство, производство на етерични масла, лозарство, говедовъдство и др.

Целите, за които е създадена БАСЗЗ, са: ускоряване процеса на концентрация и комасация на земеделска земя; ефективно използване на поземлените ресурси; създаване на условия за развитие на модерно земеделие в Република България; поддържане на активно сътрудничество с другите участници в поземлените отношения, които са предимно арендатори, други собственици и държавата в лицето на Министерството на земеделието и храните; изграждане на прозрачен, регулиран и ликвиден пазар, чрез създаване на обща система за управление и отдаване под аренда на земите, собственост на дружествата членуващи в БАСЗЗ. Провеждането на такъв вид единна политика е насочена към подобряване на отношенията между ползвателите на земя и собствениците на такава, в това число и държавата, която е крупен собственик на земя.

  1. Сдружение на заведенията в България (СЗБ) е регистрирано по Закона за юридическите лица с нестопанска цел през 2013 г. и обединява собственици на заведения за хранене и развлечения. Основните цели на сдружението са: Да подпомага, насърчава, представлява и защитава интересите на собствениците на заведения при извършване на дейността им, както и да представлява бранша пред държавни и общински институции с цел защита на интересите на членовете на Сдружението и на представители на малкия и среден бизнес в бранша; Да съдейства при договарянето на по-добри условия за членовете си с доставчици на стоки и услуги с цел подобряване конкурентоспособността на членовете на Сдружението; Да представлява и защитава интересите на членовете си, в качеството им на собственици на заведения; Да постави основите за изработване на Кодекс за взаимопомощ и лоялност между участниците в бранша; Да съдейства за подобряване на комуникацията между членовете с цел бързо решаване на проблемите в бранша; Да участва в преговорния процес и процеса на формирането на нормативни актове относно статута и дейността на заведенията в Република България; Да съдейства за изграждането на уеб базирана платформа, с цел повишаване на интереса към продуктите и услугите, предлагани от членовете и вътрешен модул за взаимопомощ, касаещ персонал, нормативна уредба, техника, оборудване и др.; Да участва в усъвършенстване на системата за повишаване на образованието и квалификацията на човешките ресурси за нуждите на бранша.

  2. Българска асоциация на КСО специалистите (БАКСОС) е създадена през октомври 2018 г. от експерти по Корпоративна социална отговорност и устойчивост, които от години работят за разработването и прилагането на КСО политики в компаниите в България. Асоциацията има за мисия да стандартизира професията на КСО специалиста в България и цел – да работи с държавните институции за осъществяване на промяната.

Целите на БАКСОС са: Повишаване на обществената информираност и познания за професията и нейните етични норми и стандарти; Създаване и развитие на информационна мрежа между професионалисти от страната и чужбина, както и сътрудничество със сродни национални и международни организации; Осигуряване на възможност на всички членове да развиват нови компетенции и професионални умения; Създаване на професионална и социална среда на разбиране и позитивно отношение към професията на КСО; Повишаване на качеството на образованието, авторитета, професионалната и социалната значимост и академичните среди преподаване на КСО; Утвърждаване на високи професионални стандарти в практиката на специалистите по корпоративна устойчивост и социална отговорност; Посредничество между държавни, образователни и икономически организации за развитието на професията и средата за нейното упражняване.

Дата: 05.02.2020

Източник: БСК

Прочетено: 4660