11.03.2020

Най-важното е мерките да се вземат предварително, а не впоследствие.

На фона на разпространението на коронавирус в България до голяма степен бизнесът работи в условията на извънредна ситуация. Това каза Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към Българска стопанска камара, в предаването Бизнес старт с водеща Живка Попатанасова.

„Работодателите трябва да информират подробно хората за мерките, да наблегнат на хигиената, да внимават да не се получава струпване на хора – например по време на периодите за почивка, трябва да се активизират службите по трудова медицина".

„Трябва да свикваме с някои мерки“, обясни още Томчо Томов. БСК е изпратила писмо с препоръки до работодателите на какво да се обърне внимание и какви мерки да се предприемат.

По думите на госта най-важното е мерките да се вземат предварително, а не впоследствие. Трябва да се оценят и рисковете за съответното предприятие – на първо място от веригите за доставки, които в много сектори вече са нарушени.

"Много е важна организацията на работата и търсенето на възможности за работа с по-малко хора".

„Секторите, които имат възможност за дистанционна работа, започнаха да изпращат у дома служителите си да работят. Това са по-високотехнологичните сектори, държавната администрация, някои сектори, свързани с услугите, но има и сектори, в които има непрекъсваеми процеси, където хората трябва да бъдат на работните си места – най-вече в сектора на производството“, обясни Томчо Томов.

Според него вече са налице първите признаци на икономическа рецесия и на икономически последици от коронавируса.

"При сегнашната рецесия може да се наблюдава намаляване на производството, забавяне на ръста на БВП, оптимизиране на персонал и дори фалити в отделни сектори. Проблеми се очертават за услугите, туризма, търговията и донякъде ИТ технологиите и производства, които зависят от внос".

Цялото интервю гледайте във видеото

Дата: 11.03.2020

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Прочетено: 2438