Дата: 20.03.2020

Източник: БНР

Прочетено: 1959

Мария Минчева от Българската стопанска камара заяви, че досега не е съществувала хипотезата за преустановяване на работата при обявено извънредно положение.

 

Работодателят едностранно да пусне в неплатен отпуск работници и служители в период на извънредно положение - тази възможност предоставя текст в проекта на закон за мерките по време на извънредното положение. С този закон се предвиждат поправки в Кодекса на труда и на Кодекса за социално осигуряване, касаещи надомната работа и работата от разстояние, както и възнагражденията на работещите във фирмите, които са най-засегнати от коронавируса, предаде БНР. 

С предложения проект на закон за мерките по време на извънредното положение, в Кодекса на труда се урежда ново основание за ползване на отпуск. Синдикалисти и представители на работодателските организации предупреждават, че при хипотезата на неплатен отпуск служителите се лишават от всякакъв доход.

КНСБ апелира народните представители на второто четене на проектозакона да не приемат текст, с който се предоставя възможността на работодателя едностранно да пуска в неплатен отпуск работниците си по време на извънредно положение. Аргументът на синдикалистите е, че трябва да се гарантират трудовите доходи на всички работещи в тази тежка ситуация, а подобна промяна ще ги лиши от възнаграждение.

"По принцип всички мерки, които в момента се гласуват, ще бъдат прилагани само в извънредно положение. В такова положение ние се стремим да запазим трудовите доходи на работниците и служителите и всякакви такива предложения, които ще позволяват едно лице да бъде в престой, пребиваване, дори и в отпуск, не може да сме съгласни този отпуск да бъде неплатен, т.е. да оставим работника и служителя да пострада без съответно трудово възнаграждение", коментира Величка Микова, национален секретар на КНСБ. 

Синдикатът предлага работниците и служителите да ползват платен годишен отпуск, ако имат неизползвани дни. "Във всички случаи ние искаме, освен заетостта да се запази, да се запази възможността работникът и служителят да получава трудов доход в целия период на обявеното извънредно положение", посочи Микова.

Мария Минчева, директор на дирекция "Правна" в Българската стопанска камара заяви, че досега не е съществувала хипотезата за преустановяване на работата при обявено извънредно положение.

Работодателите продължават да имат трудови правоотношения със своите работници, но тяхното положение в сега действащото законодателство не е уредено.

"Ефектът какъв е - тези служители, те ще останат без всякакви възнаграждения, без всякакви доходи, тези, които са в неплатен отпуск и нормалният ефект е те да поискат да бъдат съкратени. Работодателите, които ще се отнесат с разбиране към служителите си и към екипа си, биха ги освободили, за да могат да получават обезщетения от борсата. Защото в противен случай тези хора ще продължат да получават сметки, ще продължат да имат задължения по кредити към банките и всъщност се получава ефектът на доминото", изтъкна Мария Минчева.

 Чуйте в репортажа.