28.03.2020

БНТ, По света и у нас, 28.03.2020 г.

Фирми от всички сектори ще имат право да получат финансова подкрепа от държавата за изплащане на 60% от заплатите на служители, които иначе ще трябва да бъдат съкратени. Това стана ясно след днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

След като вчера не беше постигнато съгласие, днес повечето работодателски и синдикални организации са подкрепили актуализирания вариант на постановлението. Резерви към проекта имат от КРИБ и Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Правителството, синдикатите и представители на бизнеса се разбраха да бъде разширен обхватът на фирмите, които могат да бъдат подпомогнати от държавата.

Марияна Николова - вицепремиер: Днес със синдикатите, мога да кажа и с работодателските организации, мога да кажа, че постигнахме една принципна подкрепа на проекта на споразумение, защото това е едно безпрецедентно постановление с една значителна сума от фиска, която ще бъде предоставена в полза на обществото.

Право да получат 60% от заплатите за свои служители ще имат работодатели от всички сектори, чиито приходи от продажби са намалели с поне 25% заради извънредното положение.

Социалните партньори поискаха още по-нисък праг - 20 на сто. Част от участниците в тристранния съвет са предложили приходите да се сравняват със същия период на миналата година.

И бизнесът, и синдикатите подкрепят включването на всички сектори.

Мария Минчева - Българска стопанска камара: Всички имахме опасения, че ще останат фирми, които биха искали да се ползват от тази мярка, но биха останали заради пропуск да бъдат включени в този списък, тоест това е едно добро решение.

Пламен Димитров - президент на КНСБ: Смятам, че програмата за един милиард ще помогне наистина на 550 хиляди души заети да запазят техния доход такъв, какъвто го имат в момента, тоест без на им намалява доходът, което е безпрецедентно. Такива мерки нито по времето на Дянков в предишната криза сме правили, нито пък някъде другаде в България е правено такова нещо с пари от бюджета.

Не е приета идеята освен 60 процента от заплатите, държавата да поеме и част от осигуровките на работниците.

Пламен Димитров - президент на КНСБ: Финансовият министър каза че, не може, защото това са около 200 милиона сумарно, които държавата трябва да плати, които ги нямаме в момента. И поради тази причина този въпрос остана както е.

В предаването "Панорама" снощи финансовият министър гарантира, че държавата няма да спести усилия, за да помогне на засегнатите, но уточни че трудността идва от определянето на най-потърпевшите групи в момента.

Владислав Горанов - министър на финансите: Ние не можем с лека ръка да обещаваме всичко, защото нямаме този капацитет. Ние сме малка и отворена икономика и ще стигнем до всеки, но с възможностите, които имаме.

От Българската стопанска камара приемат подготвяното постановление като първа стъпка в подпомагане на бизнеса.

Мария Минчева - Българска стопанска камара: Не очакваме, че фирмите ще бъдат подкрепяни единствено чрез финансиране на разходите за труд. Фирмите имат нужда от цялостна подкрепа за тяхната ликвидност, за да могат и след приключване на извънредното положение да осъществяват дейност и да генерират приходи. Това, което е общото мнение ми се струва на всички работодателски организации, е че ако този закон продължи да действа и след 13-ти април, ние ще настояваме за неговата промяна.

За промяна в закона са настояли и от Асоциацията на индустриалния капитал в България и от КРИБ.

Утре трябва да бъде подготвен окончателният вариант на постановлението, което в понеделник да бъде прието от кабинета.

Дата: 28.03.2020

Източник: БНТ

Прочетено: 2512