02.04.2020

В пивоварния бранш и секторите, които се занимават с продажби, логистика и търговия, са заети между 35 и 40% от общо заетите в индустрията.

С въвеждането на извънредното положение в страната пивоварният бранш също е засегнат заради затворените заведения за обществено хранене. Независимо от трудното състояние, в което се намираме, осъзнаваме, че мерките на щаба са правилни и неизбежни. Това коментира в интервю за БГНЕС изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова.

В пивоварния бранш и секторите, които се занимават с продажби, логистика и търговия, са заети между 35 и 40% от общо заетите в индустрията. Засега няма освободени. Това се дължи най-вече на нашето дълбоко разбиране като работодатели, че човешкият капитал трябва да бъде запазен, категорична е Радомирова.

Тя съобщи, че всички пивоварни компании са предприели допълнителни мерки за осигуряване на още по-безопасни условия на труд. „Надяваме се, че ако до май месец се овладее пандемията в страната ще се минимизират щетите в сектора и спадът в продажбите ще е около 25%. Всичко разбира се зависи и какъв ще е летният сезон“.

Радомирова подчертава, че никой не се надява, че с края на извънредното положение всичко в сектора като с магическа пръчка ще се възстанови.

В България добавената стойност от продажбите и производството на пиво по изчисление на международни консултантски компании е в порядъка на 225 млн. евро.

„Ако се запази този двумесечен спад, голяма е вероятността да отидем от нивата на 2014-2015 г., когато бяха доста трудни времена за индустрията“, заяви още председателят на сдружението.

В България по данни на НОИ през миналата година в производството на пиво и малц са заети 2 150 човека, а в свързаните сектори на доставчиците – над 9 000 души. Заедно със заетите лица в ХоРеКА (хотели, ресторанти, кафенета) сектора и магазинната мрежа, работните места, генерирани от производството и продажбите на бира в страната общо са около 34 700. /БГНЕС

Дата: 02.04.2020

Източник: БГНЕС

Прочетено: 2367