06.04.2020

Мария Минчева, БСК, Бизнес старт, 06.04.2020 г.

Готовността на държавата да поеме част от осигуровките на служителите в засегнатите фирми по мярката 60 на 40 е определен напредък. Но едни от възраженията ни са, че мярката няма да е достъпна за всички. Не бяха коментирани условията, че говорим за покриване на възнаграждения във фирми, в които изобщо не се работи. Това каза Мария Минчева, БСК, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Нашето предложение бе сумата, която ще се изплати на работника, която той би получил, ако е регистриран в бюрото по труда, да бъде получавана, без да загуби работното си място. А самият работодател да бъде освободен от задължението да плаща 40% от възнагражденията".

Тя коментира, че за фирмите, които ще могат да се възползват от мярката, е облекчение, че ще им бъдат поети осигурителните вноски, които дължат. "Но за всички останали мярката продължава да бъде неработеща", допълни Минчева.

"За да се запазят работните места на служителите, които не работят в момента, те трябва да имат право да получават обезщетение от НОИ в размер на 60% от осигурителния им доход, но да запазят работните си места", категорична е Минчева.

Според нея, много работодатели ще бъда поставени пред решението дали ще могат да запазят бизнеса си, или ще обявят фалит. "Много работодатели ще бъдат в един омагьосан кръг, в който нито ще могат да платят възнаграждения, нито ще могат да съкратят служители, които да отидат на борсата", каза юристката на БСК.

Дата: 06.04.2020

Източник: Bloomberg

Прочетено: 3302