14.04.2020

Фондът на фондовете представи още варианти за помощ към българския бизнес в условията на кризата с коронавируса.

Фондът на фондовете представи още варианти за помощ към българския бизнес в условията на кризата с коронавируса. Те обаче отново са свързани с допълнително финансиране на преференциални условия. Част от микрокредитите са дори алтернатива на мярката 60 на 40, предложена от държавата.

Стана ясно обаче, че от финансовата институция в момента са на етап преговори с банките. "Смятаме, че комбинацията от публичен и частен ресурс се засилва все повече. Знаем, че частните инвеститори са предпазливи в тази ситуация. Нашите усилия са свързани с това да направим ресурса, с който разполагаме, достъпен за пазара". Това заяви на пресконференция в Министерския съвет Светослава Георгиева, изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Фонда на фондовете, относно предложенията към бизнеса за излизане от икономическите последствия от кризата заради COVID-19.

Ще предоставим на банките гаранции в размер на 170 млн. лв., като ще очакваме да обезпечат в следващата една година портфейл до 850 млн. лв. кредити в оборотни средства до 10 години, стана ясно още от думите на Георгиева. Целта тук е ние да предоставим временна подкрепа и подпомагане на предприятия в условия на икономическа несигурност.

Целта е да се облекчи административната тежест, каза още Светослава Георгиева. Обмисляме възможността тези кредити да бъдат предоставени безлихвено - особено при фирми, които имат воля и желание да запазят заетостта си такава, каквато е била, във времето преди кризата, обясни изпълнителният директор на Фонда. Тя подчерта, че вече действа схема за подкрепа на най-малките и стартиращите предприятия с кратка или почти никаква бизнес история.

Целта на тази мярка е да поддържа заетостта в малкия и частния бизнес. Инструментът към момента има на разположение 24 млн. лв. За фирми без кредитна история, предприятията, които отговарят на условията, могат да получат кредит до 50 000 лв. - при облекчени условия и по-ниски от пазарните лихви. По тази линия ние водим разговори с ресорното министерство и евентуално дори да предложим безлихвени кредити за тези най-малки и най-уязвими фирми и предприятия, коментира Георгиева.

По думите ѝ на трето място Фондът на фондовете има богат портфейл от инструменти, за да ускори процеса на финансиране. Стартиращи компании и иновативни предприятия вярваме, че са бъдещето след кризата. Ресурсът, който имаме наличен, е 150 млн. лв. Георгиева заяви, че Фондът ще продължи да подкрепя общини и проекти, които развиват градската среда, в която живеем.

Според Александър Георгиев, изпълнителен директор и член на управителния съвет на Фонда, целта в момента е да се облекчи финансовият товар върху всички компании, а от друга страна - да се даде повече увереност на банковата система, която да изиграе своята роля в подкрепа на бизнеса. Георгиев уточни, че финансовият продукт може да се ползва и във времето след извънредното положение, но с помощта на една такава гаранционна схема, банките биха имали увереност на кредитират бизнеса.

По думите на Георгиев микрокредитите на Фонда са алтернатива на мярката 60 на 40. Експертът поясни обаче, че в момента продължават преговорите с банките по механизмите. Мартин Дановски от управителния съвет на Фонда каза, че България изключително навременно е въвела първата категория мерки, които са най-необходими за запазване на здравето и живота на хората. Първата вълна икономически мерки беше насочена към запазване на заетостта и човешкия капитал. Фондът на фондовете смята, че може да допринесе за това тези общи усилия да имат добър резултат, счита още Дановски.


Дата: 14.04.2020

Източник: www.actualno.com

Прочетено: 4005