15.04.2020

Необходимо е съотношение на грандовете на безвъзмездните средства, които се предоставят на бизнеса и гражданите и кредитите и заемните облекчения.

Синдикати и национално представените работодателски организации  подкрепиха  изразената готовност на Министър-председателя на Република България Бойко Борисов, за иницииране на процедурата за кандидатстване на България в механизма на обменните курсове (ERM ІІ) до края на месец април 2020 г.

Социалните партньори и Икономическият и социален съвет на Република България многократно са заявявали по недвусмислен начин своята подкрепа за ускорена подготовка и бързо присъединяване към ERM II и, впоследствие  и  към Еврозоната.

Какви биха били ползите от тази стъпка и би ли могла страната да се възползва от механизмите за сътрудничество с европейския механизъм за стабилност, особено сега за справяне с последиците от кризата с коронавируса коментара за Радио Стара Загора Димитър Бранков, зам. председател на Българската стопанска камара в интервю на Диана Абрашева. 

Част от ресурса, с който разполага Фондът на фондовете, от 1,5 млрд. лева, да бъде предоставен като безвъзмездна подкрепа за малките и средни предприятия в страната, апелират от Българската стопанска камара. В интервю за радио Стара Загора зам. председателят на БСК Димитър Бранков коментира, че предложеният от ФНФ механизъм за отпускане на кредити, кредитни облекчения и гаранции през търговските банки в страната дублира обявените вече от правителството финансови инструменти за кредитиране на икономическите субекти през Българската банка за развитие.

Според него основният въпрос по отношение на мерките за облекчено излизане от кризата, свързана с КОВИД 19, е съотношението на грандовете на безвъзмездните средства, които се предоставят на бизнеса и гражданите и кредитите и заемните облекчения, коментира още Димитър Бранков.

Чуйте цялото интервю от звуковия файл.

Дата: 15.04.2020

Източник: радио Стара Загора

Прочетено: 3718