27.05.2020

През май Националният статистически институт проведе за втори път кратко бизнес изследване сред нефинансовите предприятия. Целта на изследването е да предоставя на обществото информация за ефекта на извънредното положение, свързано с COVID-19, върху най-засегнатите сектори на икономиката в страната.

При създалата се ситуация 57.6% от анкетираните предприятия посочват, че през април са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги в сравнение с март, 32.1% са посочили, че не е имало промяна в приходите от продажби, а за 9.2% е имало увеличение.

Разпределението по икономически дейности показва, че 67.9% от предприятията в икономически дейности „Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“ са изпитали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги. За индустрията този процент е 55.8%, за строителството - 43.2%, а за дейностите „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ - съответно 67.3%.

По отношение на наетия персонал 36.8% от нефинансовите предприятия са предприели стъпки за ползване на „платен отпуск“, следват „неплатен отпуск“ - 26.9%, и „дистанционна форма на работа“ - 26.5%. Освобождаване/съкращаване на наети лица са предприели 18.5% от участвалите в анкетата предприятия.

За следващия месец 90.0% от анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 6.8%, че ще преустановят временно дейността си, а 1.6%, че ще прекратят дейността си.

Вижте цялото изследване, както слудва:

Дата: 27.05.2020

Източник: НСИ

Прочетено: 3220