01.07.2020

Канал 3, 1 юли 2020 г.

Защо е необходим нов Кодекс на труда и какви промени трябва да се предвидят?
 
По този и още актуални въпроси за трудовото законодателство в предаването "Социална мрежа" говорят Жасмина Саръиванова, директор "Защита на работодателските интереси" в БСК и Тодор Капитанов от КНСБ.
 
"Работодателите имаме доста бележки по предложенията за промяна на Кодекса на труда. Ние защитаваме работодателите, спазващи законодателството. За да се спре даването на заплата в плик следва осигурителната система да стане по-атрактивна. Хората трябва да знаят, че имат полза да внасят осигуровките. Не подкрепяме завишените стойности на санкциите", започна Саръиванова.
 
"Трябва да има регламентация и за договаряне на заплата на ниво предприятие, там много по-практично биха се договорили за извънреден труд. Минаването към е-трудови книжки също ще облекчи нещата, биха се намалили случаите на загубени трудови книжки", коментира тя.
 
"Важно е бизнесите, които спазват всички правила да не бъдат потърпевши от тези, които не го правят. Много пъти когато има насърчаване това спомага за по-голямо спазване на законите, когато има репресии, това допринася за търсене на вратички", обясни Жасмина Саръиванова. 
 
Тодор Капитанов, от своя страна, също представи своята гледна точка:
 
"Синдикална институция или работник трябва да подадат сигнал, за да се проведе проверка, често не може да се установят нарушения. Две последователни смени по 12 часа, две дневни и две нощни води до промяна на социалното поведение, в семейството също". 
 
Питат работниците дали работят по 12 часа пред работодателя и те са в неприятна ситуация, могат да загубят работата си, ако кажат истината. Ако работещите станат по-активни в подаването на сигнали и инспекторите по труда се увеличат, тогава ще се подобри ситуацията", убеден е той. 
 
"Много пъти извънредният труд е се заплаща и не се отчита, така че има хора, които са лишени от години трудов стаж и могат да се пенсионират по-рано, ако го имаше", допълни Капитанов.
 
"Един лекар заслужава ли 7 лв. за 7 часа нощен труд, докато спасява хора? Никой в нито една сфера не заслужава нощния труд да се оценява на 1 лв. на час. Процент от основната работна заплата- 0,15 %. Нашата цел е да не оставяме нито един човек без доходи", обясни Тодор Капитанов.

Дата: 01.07.2020

Източник: Канал 3

Прочетено: 3045