04.09.2020

Програмата за развитие на селските райони осигурява 20 млн. евро за нов финансов инструмент

Земеделски производители и други бизнеси в селските райони ще могат да ползват нисколихвени кредити, съфинансирани от Фонда на фондовете (ФнФ). Това ще е възможно, след като се проведе процедура за избор на банки посредници, които ще отпускат заемите. 

Фермери ще могат да изтеглят до 1 млн. евро. Право на заем при облекчени условия ще имат също неземеделски дейности, включително производство и продажба на продукти, занаяти, всякакъв вид услуги –счетоводни, комунално-битови, ремонтни, ветеринарни, информационни, грижа да стари хора и др. Максималният размер за тях ще бъде 600 000 евро. Парите ще могат да се използват както с инвестиционна цел, така и за оборотни средства. 

Новият финансов инструмент на ФнФ ще осигури достъп до кредитиране при преференциални условия – по-ниски от пазарните лихви, облекчени условия за кандидатстване, намаляване на изискванията за обезпечения, удължен гратисен период. 

ФнФ ще съфинансира два вида нисколихвени кредити: допълващи вече получена безвъзмездна помощ по проекти (участие на ФнФ до 50% от размера на кредита) и самостоятелни заеми (участие на ФнФ до 70% от размера на кредита). 

Средствата за новия финансов инструмент на ФнФ са 20 млн. евро и идват от Програмата за развитие на селските райони. 17 млн. евро от тях са осигурени от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, а 3 млн. евро – от национално съфинансиране. 

Очаква се към публичния ресурс бъдещите банки посредници да добавят и частен, с което общата сума за заеми да надхвърли 31 млн. евро.

Дата: 04.09.2020

Източник: Фонд на фондовете

Прочетено: 2253